Een slaaptrainer voor een tweejarige, werkt dat?

Ieder ander met een peuter in huis weet dat het leven bestaat uit compromissen sluiten, eindeloos geduld en tot 10 tellen. Mogen we dan wel even lekker slapen? Dat gisteren de wintertijd inging helpt niet echt. We konden de klok erop gelijk zetten dat het een vroege ochtend werd. Maar dat even terzijde: een slaaptrainer voor een tweejarige, werkt dat eigenlijk..?

Ik ben wakker!

Toen Jonas besloot door te slapen met 4,5 maand, besloot Tijmen dat het een goed plan was om iedere ochtend om 5 uur met een luid en vrolijk ‘ik ben wakker!’ in onze kamer te staan. ‘Ben je een beetje wakker mama?’ Een beetje ja. Maar liever zou ik nog 1,5 a 2 uur slapen. Ok? Tijd om actie te ondernemen dus! Met zijn 2 jaar en 3 maanden las ik dat een slaaptrainer eigenlijk nog te vroeg was. Zou hij het wel snappen? We besloten de proef op de som te nemen en hebben afgelopen tijd de Slaaptrainer Sam van Zazu Kids getest. Hoe dat ging lees je in deze blog.

Er kwam een pakje binnen en dat werd, zoals altijd met veel enthousiasme ontvangen. Tijmen denkt namelijk dat alle pakjes voor hem zijn. Nou is dat ook vaak zo en ook dit keer had hij geluk. Open maken dus! Oh, een schaap! Ja, en een wel heel bijzonder schaap. Die gaat bij jou slapen. Tijmen wil hem meteen in gebruik nemen dus we besluiten niet tot morgen te wachten nu hij zoveel interesse toont.

Schaap is groen!

Mama! Mama! Het schaap is wakker! hoor ik de volgende morgen.. En ja hoor, trots als een pauw laat hij me het schaap zien, met ogen open én een groen lampje. Dat het eigenlijk nog steeds te vroeg is neem ik maar even voor lief want wij hebben ten slotte deze tijd ingesteld en het is al 40 minuten winst op 5 uur..

De dagen erna krijgt hij haarfijn door wat de bedoeling is. ‘Als schaap groen is mag ik opstaan, oranje is nog even wachten en rood is slapen’. Een kind kan de was doen. We zetten de wekker steeds 5 minuten later en boeken succes. Het lijkt echt te werken en we krijgen weer de nodige extra slaap. Heerlijk. Sleep is underrated, dat zijn alle ouders het vast met me eens!

Terug bij af

Maar helaas heeft Tijmen er op een goed moment (na een week of 2 a 3) gewoon geen zin meer in. Hij weet precies wat schaap doet en wat de bedoeling is. Maar hij heeft er lak aan. Frustratie alom, de wallen groeien me tot aan mijn knieën. Hoe moe kan een mens zijn! Als we hem uitleggen dat hij terug naar bed moet en weer mag komen als Sam het schaap groen is zet hij het gewoon op een keihard huilen. Fijn, hij slaapt met Jonas op één kamer dus die wordt ook wakker. Het voelt alsof we terug bij af zijn.

Dus hij mag bij ons in bed liggen, nog even slapen en dan, als schaap groen is een filmpje kijken. Dat gaat steeds beter. Eerst bleef hij hardnekkig rechtop zitten en zei ‘ik kan niet meer slapen’. We bleven volhouden. Nog even slapen. Er zijn dagen bij dat hij slaapt tot schaap daadwerkelijk groen is. Maar dat zijn uitzonderingen. Dan is hij wel heel trots merk ik, dus het groene licht heeft toch wel degelijk een effect op hem.

Momenteel gaat het best prima, hij komt zodra hij wakker is met zijn schare knuffels (aap, nijn, boris), zijn nachtlampje én Sam het schaap aanlopen. Hij gaat zonder iets te zeggen tussen ons in liggen en slaapt dan meestal nog even. En als schaap wakker is dan zegt hij standaard heel enthousiast: Schaap is wakker! Hij is groen! Een uitkomst waar we tevreden mee zijn. Want op deze manier kunnen wij nog even slapen en Jonas ook in alle rust op eigen kamer.

Is het een fijne slaaptrainer?

Ja, het is absoluut een fijne slaaptrainer. Hij is simpel te begrijpen voor een kind, dat is wat mij betreft meteen de belangrijkste pijler. Het lampje is helder en kun je zo instellen dat hij na 5, 15 of 30 minuten automatisch uitgaat. Als je vervolgens op de rand drukt licht hij meteen weer op.

Qua instellen van de wekker zit ik af en toe wel even te zoeken. Het menu gaat nadat je klaar bent met instellen op slot. Zo kan je kind er niet mee aan de haal. Wel dus. Tijmen heeft al meerdere keren alle instellingen volledig door elkaar gegooid. Dus we moeten in de gaten houden dat hij niet overal op gaat zitten drukken.


Betreft het design vind ik het jammer dat hij hard plastic is. Beter én mooier wat mij betreft als hij van wat zachter materiaal gemaakt was. Zoals Pam, de pinguïn van Zazu Kids. Dan is hij ook wat meer peuterproof (als hij valt) denk ik. Maar aan de andere kant; het is natuurlijk een wekker waar je niet mee moet gaan rondlopen zoals Tijmen wél doet.. 😉

Een fijne aanwinst

Verder vinden we Sam allemaal hier in huis een fijne aanwinst. We waren een week weg en Tijmen vroeg meerdere keren waar zijn schaap was. Is schaap al wakker? vroeg hij dan. Grappig dat het ook een beetje op afstand werkt want we hadden het er dus wel over; Schaap slaapt al/nog/is wakker. Voor onze tweejarige werkt een slaaptrainer (tot op zekere hoogte) dus wel degelijk! We krijgen weer iets meer slaap. Dat Tijmen verder een vroege vogel is, daar zijn we inmiddels aan gewend.

Sam is onder andere bij Bol.com te koop voor € 40,54

Heb jij ervaring met een slaaptrainer voor je peuter of kleuter? Ik ben benieuwd of het bij jullie werkte!

Ik kreeg Sam van Zazu Kids om te testen. Ik zal echter altijd mijn eerlijke mening geven.

0

20 comments

  1. Ik ken dit niet, maar kan me voorstellen dat het heel goed kan werken voor een kind. Wel vervelend dat een kind zelf de instellingen kan wijzigen, dit zou niet moeten kunnen.

    1. Dit gebeurd dus als je 1 knop langer dan 3 seconden indrukt. Dat is een beetje onhandig. Maar we letten er nu op dat hij er niet zelf de hele tijd aan gaat zitten.

    1. Ja vind ik ook, je hebt tegenwoordig heel veel van die nachtlampjes die van een zacht en vriendelijk materiaal gemaakt zijn. Beter voor kinderhandjes en volgens mij ook duurzamer (en mooier)!

  2. Ik ben dus heel benieuwd of het hier ook zou gaan werken. Mijn zoontje is 2,5 en is ook altijd vroeg wakker en word snachts meestal ook nog een keer wakker. Hij heeft nu net een groot bed en klimt er steeds uit. Denk dat wij hem binnenkort ook maar aan gaan schaffen.

  3. Oh waarom bestond zoiets niet toen zoonlief klein was?! Dit is ideaal!!
    Wij hebben hem steeds beloond met een sticker. Wanneer hij in zijn bed of kamer bleef tot een bepaalde tijd mocht hij een sticker uitzoeken. Bij 10 stickers mocht hij een klein cadeautje uitzoeken. Dit werkte achteraf gezien overigens ook prima. Maar zo’n schaap is toch veel leuker haha.

  4. Bij ons gaat het lampje soms ineens wit branden. Wij snappen niet hoe dit kan. Maar überhaupt het licht dat aan gaat (groen) vinden wij storend dat dit niet in een instelling uit kan. Hier worden ze bij ons namelijk van wakker. Expres daarom al de wekker een half uur later gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge