Duurzamer leven #1 Afval Scheiden

Duurzamer leven begint bij jezelf. Wat doen jullie thuis eigenlijk aan afval scheiden? En maak je je kinderen ook bewust? In deze blog deel ik een paar simpele tips over afval scheiden. Want er valt nog zoveel te winnen op dit vlak!

Dat afval scheiden van groot belang is zal voor niemand nieuw zijn. Maar dat je steeds meer afval kunt scheiden en wat dan precies allemaal, weten toch nog veel mensen niet. Iedere gemeente heeft andere regels dus ga goed na wat er in jouw gemeente kan. Want je kunt nog zo fanatiek gaan scheiden, als je het verkeerd doet is dat natuurlijk zonde.

Ook de afvalscheidingswijzer is heel nuttig, hier kun je precies opzoeken wat je waar moet weggooien en waarom. Deze kun je ook als app downloaden op je telefoon.

Het begint bij wat je in huis haalt

Ja. En daarmee bedoel ik dus; let erop dat je niet onnodig veel plastic mee naar huis neemt als je boodschappen doet. Koop geen verpakte appels of peren maar doe ze in netjes die je zelf meeneemt (tegenwoordig kun je die bijna bij iedere supermarkt kopen). Dat scheelt al enorm. Denk ook aan voedselverspilling en zorg dus dat je niet teveel koopt. Verse producten koop je het liefst kort voor gebruik zodat je ze niet weg hoeft te gooien. Op de website van milieu centraal kun je veel praktische tips vinden.

Maak het praktisch

Zorg ervoor dat je meerdere afvalbakken hebt zodat je thuis alles makkelijk kunt scheiden. Met deze handige afvalbakken van Brabantia kun je eenvoudig afval scheiden. Wil je juist aparte bakken of 1 grote prullenbak met meerdere compartimenten? Alles is mogelijk, kijk wat het beste ik jouw huis qua ruimte werkt. Wij hebben hier thuis sowieso een bak voor glas, papier, PMD en restafval. GFT hebben we momenteel niet omdat dat in de gemeente / wijk waar we wonen niet ondersteund wordt (jammergenoeg).

Recycle je oude kleding

Voor mij is het vanzelfsprekend om kleding die we niet meer gebruiken een tweede leven te geven door het te verkopen, weg te geven of in een kledingcontainer te gooien. Ik was nogal geschokt toen ik las dat slechts 30% wat al het textiel dat we in Nederland weggooien daar terecht komt! Dat kan toch echt beter? Verkoop je kleding, geef het door, doneer het. Zelfs van oud en versleten textiel kan nieuwe stof of isolatiemateriaal worden gemaakt. Gooi het nooit bij het restafval!

Maak het leuk voor kinderen!

Hier in huis proberen we onze jongens bewust te maken dat het goed is om stil te staan bij het milieu en dus ook verantwoord om te gaan met afval scheiden. Ze mogen hier zelfstandig afval in de prullenbak gooien en we krijgen van Tijmen regelmatig de vraag; waar hoort dit? Bijna wekelijks maken we een tripje naar het milieupark, ze zijn er dol op om te helpen en dingen zelf in de juiste bakken te gooien. Spelenderwijs kun je ze van alles bijbrengen over het milieu en waarom we goed voor onze aarde moeten zorgen. Oh ja, en Tijmen vind de aflevering over recyclen van Peppa Pig heel leuk om te kijken. 😉

Luiers, gooi ze niet zomaar weg

In Nederland worden jaarlijks 1 miljard (!!) luiers weggegooid. Kun je je voorstellen wat voor mega afvalberg dat is? Zo lang ze gewoon met het restafval meegaan worden ze verbrand, waardoor afvalstoffen vrijkomen die heel schadelijk zijn voor het milieu. Je kunt je natuurlijk eens verdiepen in wasbare luiers en de voordelen daarvan. Maar, mocht dit een stap te ver voor je zijn ga dan eens na of jouw gemeente meedoet aan Luierrecycling. Onderaan deze pagina kun je dat zien. Ook zijn er gemeenten (zoals die van ons) die bij het milieupark en speciale bak hebben voor de luiers.

Zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden en tips. Met deze reeks over duurzaamheid wil ik graag meer bewustzijn creëren, want echt hoe meer mensen meedoen, hoe groter de impact! Wat zijn jouw lifehacks als het om afval scheiden gaat?

Credits illustratie: rawpixel.com

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge