
Omdat fotografie – zowel qua werk als privé – een groot onderdeel van mijn leven is werd het wel eens tijd om een blog te wijden aan mijn favoriete foto apparatuur. Ik heb onlangs behoorlijk wat investeringen gedaan op het gebied van camera’s en lenzen. In deze blog lees je wat mijn favorieten zijn én wat ik jou zou aanraden als je wilt investeren in een goede camera om thuis en op vakantie mooie beelden te maken.
Canon of Nikon?
Dit is dus een vraag die ik regelmatig krijg: fotografeer je met Canon of Nikon? Grappig eigenlijk, want er zijn natuurlijk veel meer merken op de markt, maar dit blijven toch de merken om te noemen als je zo’n vraag stelt schijnbaar. Ik ben ooit begonnen met Canon en ben nog steeds Team Canon! Ik heb wel op het gebied van systeem camera’s even wat uitstapjes gemaakt naar Sony en Olympus maar daar kon ik simpelweg niet mee overweg.
Daardoor dacht ik dat het slim was om het verder maar gewoon te houden bij mijn spiegelreflex. Na lang wikken en wegen heb ik onlangs toch weer een systeem camera gekocht, voornamelijk omdat ik een tweede camera wou aanschaffen om bruiloften en grotere klussen te fotograferen. Maar de reden dat ik koos voor een systeemcamera en geen tweede spiegelreflex was omdat een systeemcamera vaak toch wat lichter en compacter is. Zo kan hij ook makkelijk mee op reis. Twee vliegen in één klap, handig!


Een nieuwe systeemcamera
Naast mijn spiegelreflex, de Canon 6D Mark II kocht ik dus een nieuwe systeemcamera: de Canon EOS R. Een full frame systeemcamera, die qua menu en gebruiksvriendelijkheid perfect aansluit op hetgeen wat ik al ken. En dat is extreem fijn, zeker als je tijdens een shoot met twee camera’s op pad gaat. Tuurlijk, er is echt wel verschil tussen deze twee camera’s, maar de menu structuur is hetzelfde. Wil je precies weten wat nou het verschil is? Google is your friend! Er zijn talloze filmpjes en blogs die je kunt lezen als je een nieuwe camera wilt aanschaffen. Iets wat ik ook altijd doe als ik een nieuwe camera of lens wil kopen.
Voor de EOS R heb je Canon RF objectieven nodig of een lensadapter zodat je ook je eventuele EF lenzen erop kunt zetten. Die adapter kwam goed van pas voor mij, want mijn favoriete lenzen heb ik al in mijn collectie en kunnen nu dus ook op de systeemcamera. Maar ik kocht ook een Canon RF lens, een compacte 35 mm f. 1.8 voor op reis bijvoorbeeld. De lenzen die ik heb zijn nogal groot en kostbaar dus fijn om op deze manier toch een handzame en goede set mee in de tas kan mee nemen. Toch team Nikon? Dan kom je uit bij de Nikon Z objectieven als je een Nikon systeem camera aan wilt gaan schaffen. Ik denk dat het een kwestie van voorkeur is, qua kwaliteit zijn deze merken gelijkwaardig.
Mijn favoriete lens
Daar hoef ik niet lang over na te denken! Mijn favoriete lens is absoluut de 50 mm. Ik fotografeer het merendeel van mijn werk met 50 mm. Sowieso fotografeer ik eigenlijk alleen nog maar met prime lenzen, dat wil zeggen lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Ik loop liever op en neer om het shot te maken wat ik wil, het daagt me uit om goed te kijken. Daarbij heb je nauwelijks last van kwaliteitsverlies. Zodra je gaat zoomen verlies je toch iets van kwaliteit. Ik heb ook niet het gevoel dat het me beperkt, ik word af en toe gedwongen om keuzes te maken maar dat vind ik alleen maar fijn.
De lenzen die ik het meest gebruik zijn de 50mm (met stip op 1), de 35 mm en onlangs voegde ik daar nog de 85 mm aan toe. Op bruiloften en grote klussen fotografeer ik met twee camera’s en heb ik sowieso altijd de 50 mm paraat en daarnaast dus een van die andere twee. Als ik grotere groepen moet fotograferen en meer ruimte nodig heb ga ik voor de 35 mm, als ik juist dichtbij wil komen ga ik voor de 85 mm. Die laatste is geweldig voor portretten.







Welke camera en lens zou ik jou aanraden?
De 50 mm lens is een mooie allrounder. Het is een goeie portretlens maar hij is ook veelzijdig genoeg om er mooie stadsbeelden mee te maken. Maar…als ik je één lens zou adviseren die wellicht nog iets meer speelruimte geeft is dat toch de 35 mm. Dus, koop je een systeemcamera en heb je geen zin in een grote zoomlens? Dan zou ik voor de 35 mm 1.8 lens gaan. Met de 50 mm sta ik soms letterlijk met mijn rug tegen de muur om een gebouw vast te leggen. Met 35 mm heb je wat meer ruimte en het is nog steeds een mooi natuurlijk beeld. Ik hou persoonlijk namelijk niet van extreme groothoek beelden. Het is verder absoluut een persoonlijke keuze en hangt heel erg samen met wat je wilt gaan fotograferen. Zou dat bijvoorbeeld wildlife zijn dan kom je toch al snel weer bij een grote zoom lens terecht. Dit advies is echt voor degene die op zoek is naar een lens om dagelijkse taferelen vast te leggen. Bovenstaande foto’s zijn allemaal met een 35 mm lens gemaakt.
Qua camera – mocht je full frame willen gaan – is het natuurlijk een behoorlijke investering. Het instapmodel van de Canon EOS R serie is de Canon EOS RP, en dat scheelt toch al snel 700 euro. Dit soort camera’s vragen er natuurlijk wel om om gebruikt te worden! En dan bedoel ik dus; zet hem niet op de automatische stand! Probeer dingen, je leert het best door te oefenen. Er zijn ook hele goede cursussen die je de basics van een camera leren. Want uiteindelijk ben jij degene die de goede foto’s maakt en is die mooie camera de (perfecte) tool om het mee te doen!
Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe camera! Heb jij al een systeem camera of ben je van plan er eentje aan te schaffen?
Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking waardoor enkele links verwerkt zijn in de tekst.