
Na mijn instagram story van afgelopen maandag en de vele reacties die ik kreeg heb ik besloten een blog te schrijven over het verloop van Jonas en zijn huidproblemen. Als je baby last heeft van eczeem kan dat behoorlijk heftig zijn, voor zowel de baby als de ouders. Al kan ik maar één iemand ermee helpen, dan is dat het schrijven waard. Want jeuk is soms vele malen erger dan pijn.
Een tweede kind is anders dan een eerste. Logisch. Al toen Jonas heel mini was merkten we dat zijn huid heel gevoelig is (net als mijn huid). Anders dan Tijmen die een zacht babyhuidje heeft. Het was even zoeken naar de juiste producten voor Jonas maar alles leek een tijdlang prima te gaan. We smeren en badderen alleen met natuurlijke producten die fijn samengaan met een gevoelige huid en in goede tijden werkt dat heel goed. Maar in minder goede tijden heeft hij veel jeuk en lijkt niks echt te helpen. Tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Soms is het zo moeilijk om je baby ’te lezen’. Zijn het doorkomende tandjes, heeft hij last van zijn darmen of toch iets anders? Hij had wel plekjes maar niet noemenswaardig. Tot het begon op te vallen dat hij begon te krabben zodra hij de kans kreeg (bij het verschonen van zijn luier bijvoorbeeld). En dat werd erger. Hij was echt af en toe uit zijn doen. En boos. Dan schreeuwde hij het uit en trappelde flink met zijn voetjes. Echt niet fijn om je kindje zo te zien.
Naar de huisarts
Afgelopen weekend was het hoogtepunt. Of eigenlijk moet ik zeggen dieptepunt. Uren huilen, slapeloze nachten en ook overdacht echt niet in zijn hum. Een paar dagen ervoor zaten we al bij de huisarts om het wederom eens te bespreken (we waren dus al eerder geweest). Destijds kregen we een hydrocortison zalf (10 mg) voor de ergste plekken en cetomacrogol om alles vet te houden.
Lang verhaal kort, de huisarts vond een doorverwijzing naar de dermatoloog niet nodig want die kon voor baby’s weinig doen. Volgens hem is een kinderhuid zo verandelijk als wat en allergieën testen is dus iets wat nog niet echt duidelijk kan. Tsja. We lieten ons eigenlijk afschepen met het advies; blijf maar goed smeren en in periodes dat de eczeem erger is 1 maal daags hydrocortison smeren. Plus een andere vette creme dit keer: Ureum 5% Vaselinecetomacrogol.
Deze tips en adviezen kreeg ik via Instagram
Afgelopen maandag dacht ik: er moet iets veranderen! Dit breekt op zo, wij doodmoe, Jonas niet happy, ik moet iets. Dus ik vroeg via Instagram stories om tips. Nou, mijn inbox stroomde over en omdat ik ook veel berichtjes kreeg of ik alles wat ik aan advies kreeg wou delen besloot ik deze blog te schrijven. Hieronder ga ik dus alle tips en adviezen opsommen. Dit zijn dus niet per se dingen waar we zelf ervaring mee hebben, maar wellicht heb je er wat aan als je een kindje hebt met eczeem. Op een gegeven moment wil je gewoon alles aangrijpen om je kleintje te helpen toch?
Ik kreeg erg veel smeertips en baddertips. Zo ver als ik ze online kon vinden heb ik ze gelinkt zodat je erop kunt klikken en meer info kunt vinden.
– Vaseline parrafine zalf FNA. Deze zeer vette zalf die je zonder recept bij de apotheek kunt krijgen. Hier hebben we een tijdje mee gesmeerd, maar Jonas zijn huid is zo droog dat het op de lange termijn niet mocht baten.
– Lanette zalf is een zelfde soort zalf als bovenstaande en verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept.
– Protopic zalf (via dermatoloog).
– Emovate zalf (via dermatoloog).
– Dopje bleekwater in het badje doen (tip van een kinderarts).
– Huidverzorgingsproducten van La Roche posay ap+ werkt erg goed volgens een van de moeders die reageerde, vooral de Cicaplast balsem B5 (op advies van dermatoloog).
– Een paar moeders hadden baat bij Weleda producten, vooral in bad.
– Zemelenbadje (dit wordt vaak gedaan bij kinderen met waterpokken). Je kunt dit kant en klaar kopen of je doen gewoon zemelen in een theedoek met een touwtje eromheen. Wij hebben het nu ook al een paar keer gedaan bij Jonas en het werkt zichtbaar verzachtend..
– Aloë Vera bladeren in bad en het binnenste van het blad op de huid smeren.
– Honing op de huid smeren voor het slapen gaan, heel dun laagje en eventueel afdekken. Zou ontstekingsremmend en verzachtend moeten werken.
– Fagron Groninger bad & douche lotion. Hier had ik nog nooit van gehoord maar het zorgt voor een dun beschermlaagje op de huid waardoor er minder kans op een huidreactie is.

Of toch melk…?
Ik kreeg ook veel reacties van mensen die melkproducten noemden als boosdoener.
Dit hebben we ook gedacht, zeker omdat Jonas ook vaak diarree heeft en het is een goede om te testen. De beste manier om dat te doen is als volgt: schrap minimaal 2 weken lang alle melkproducten. Na die periode geef je weer een paar dagen melk. Dan zie je als het goed is of dat verschil maakt. Alternatieven zijn bijvoorbeeld soja producten, havemelk of geitenmelk. Melk uit de supermarkt is erg bewerkt dus het kan ook al een verschil maken als je melk direct van de boer haalt.
Je zou dit ook kunnen proberen met gluten of suikers. Een voedingsdagboek bijhouden en aan de hand daarvan kijken wanneer de huid onrustig is kan ook al veel inzichten geven. Naast voeding kun je ook kijken naar alles wat je gebruikt aan stoffen, wasmiddel, crème, zeep noem maar op. Gebruik je iets anders dan normaal? Maak en lijstje en ga het na.
De osteopaat kreeg ik ook een paar keer als tip. Die kijkt naar de gehele werking van het lichaam en kan vaak ook helpen met huidklachten. Hier vond ik een heel inzichtelijk stuk over wat een osteopaat kan doen bij eczeem.
Via je huisarts kun je vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog of het dermacentrum. Daar kun je terecht voor een allergietest, bloedkweek of krasjestest. Ik heb ook een uitgebreid gesprek gehad met een dermatoloog en die ontkrachtte wat onze huisarts zei. Zij zei juist dat een afspraak bij een dermatoloog heel veel inzichten kan bieden.
Bioresonatie therapie is ook een optie, het is een energetische behandelmethode waar ze gaan kijken naar bepaalde celstructuren. Hier lees je er alles over.
Dan is mesologie nog een optie, meer daarover lees je hier. En de meest bekende vorm van alternatieve geneeskunde: homeopathie.

Wat gaan wij nu doen?
Na al die adviezen heb ik eens goed nagedacht. Eerst dacht ik erover om terug te gaan naar de huisarts en aan te dringen op een doorverwijzing naar de dermatoloog. Maar dan gaan we dus een traject in waar we heel waarschijnlijk nog meer zullen gaan smeren met hormooncremes. En dat is eigenlijk niet wat we willen. Vaak groeien kinderen na een tijd over hun huidproblemen heen, maar hoe lang moet je dan smeren?
De oorzaak zoeken van de huidproblemen die Jonas heeft lijkt me veel nuttiger. Daarom hebben we binnenkort een intakegesprek bij een homeopatische kinderarts. Misschien is het wel iets ‘heel simpels’ als melkproducten schrappen of een bepaalde reactie op wasmiddel. Het kan vanalles zijn. Baadt het niet dan schaad het niet denk ik maar, ik wil het in ieder geval proberen.
Ondertussen smeren we wel trouw met de cremes. De ene periode helpt het beter dan de andere. Ik merk wel dat de Ureum 5% Vaselinecetomacrogol verzacht omdat het een creme is die je in de koelkast bewaart. De afgelopen dagen slapen we weer meer en gaat het beter waardoor ik bijna zou denken, is het echt nodig om vervolgstappen te nemen? Maar het schommelt zo op en neer en ik wil vooral dat Jonas geen jeuk meer heeft dus we gaan dit gewoon doen. Als we bij de homeopatische arts zijn geweest zal ik weer een update plaatsen over hoe dat was en wat de vervolgstappen zijn.
Bedankt voor jullie meeleven, lieve reacties en alle tips en suggesties die ik via Instagram van jullie kreeg. Ik hoop dat ik binnenkort iets postiefs kan schrijven over de homeopaat!