Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Nee, ik heb natuurlijk niet iedere stad van Indonesië gezien. Moet ik dan misschien zeggen: de leukste stad op Java? In ieder geval, het is verreweg de fijnste stad waar wij tijdens onze reis zijn geweest. Zeker als je bent begonnen in het hectische Jakarta, dan is Yogyakarata een verademing. In deze blog vertel ik meer over Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Op Koningsdag kwamen we aan met de trein, een prachtige reis die 7 uur duurde en ons langs rijstvelden, rokende vulkanen en mooie dorpjes voerde. De rijstvelden leken vanuit de trein bijna nep, gifgroen. Op de velden zag je mensen met buffels hard aan het werk. Dat is waarom ik er zo van hou om over land te reizen. Ja, het kost zeker meer tijd en soms heb je die tijd simpelweg niet. Maar je ziet zoveel meer van een land en haar inwoners. Aangekomen in Yogyakarta voelde het treinstation aan als iets van vroegere tijden. Oude treinen reden af en aan en wij namen een Becak naar ons Hostel. Het paste maar net, met onze backpacks achterin het karretje. Maar we voelden ons meteen relaxed, blij om hier te zijn! Yogya is qua verkeer op sommige plekken beste hectisch, maar het is niks vergeleken met Jakarta. Er zijn ook veel fijne stukken in het centrum waar je in alle rust kunt wandelen.

Tip: als je een lange treinreis gaat maken, reis dan Eksekutif class als het mogelijk is. Hier heb je fijne stoelen, veel beenruimte, airco en zelfs stopcontacten tot je beschikking. Het reist heel comfortabel en was nog een schijntje als je het vergelijkt met een NS kaartje..

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Sae Sae Hostel

En dat hostel, Sae Sae genaamd, was de perfecte slaapplek. Een kleinschalige plek met simpele kamers, verwacht geen luxe maar gewoon alles wat je nodig hebt. De douches deel je met de andere bezoekers maar het is allemaal brandschoon. En Sae Sae is vooral heel gezellig, sfeervol ingericht ook met een patio waar iedereen die zin had om te socializen zich verzamelde. De jonge mensen die het runnen waren altijd in voor een praatje en ’s avonds namen ze ons mee op de scooter naar een straatstalletje om Nasi te eten of gingen we met iedereen uit het hostel Mexicaans eten. Echt een ‘home away from home’! Het hostel is centraal gelegen in een rustig straatje. In het huis ernaast is een kleinschalige wasserette, handig, want we waren wel toe aan schone kleren.

Wij boekten destijds hier voor €10 euro per nacht via Booking.com. Mocht je op zoek zijn naar meer luxe of accommodatie met zwembad dan is er ook genoeg te vinden aan de rand van Yogyakarta.

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Via Via Café

Op tien minuten lopen van ons hostel ligt Jalan Prawirotaman, een straat met allerlei leuke restaurantjes, winkels en reisorganisaties. Hier ligt ook het Via Via Café, een fijne plek om te ontbijten of lunchen. Naast Indonesische gerechten staan er gerechten van over de hele wereld op de menukaart. Van Indiase curry tot Belgische stoofpot. Wij vonden het heerlijk om hier de dag te beginnen met een ontbijt dat bestond uit yoghurt, granola en vers fruit. Iets wat je op niet veel plekken kunt krijgen. Ook kun je hier kookcursussen volgen, achteraf vind ik het jammer dat we dat niet hebben gedaan. Een goede reden om nog eens terug te komen hier!

Het Kraton, Taman Sari en de omliggende kampungs

De ommuurde stad rond het paleis van Yogyakarta heet het Kraton, het paleis van de Sultan. Vooral de wijk rondom het Kraton is de moeite waard om doorheen te lopen. Je dwarrelt door een wirwar aan straatjes, overal hangen vogelkooitjes buiten, er zijn vrolijke muurschilderingen, en veel planten. Kortom, schilderachtig en dorps. Hier en daar zie je kleine ateliers waar je kunt zien hoe ze met batik schilderingen bezig zijn. In deze wijk ligt ook de Taman Sari, het waterpaleis, gebouwd in 1758 in opdracht van de Sultan. Vroeger was dit onderdeel van een groot complex aan baden. Ondanks dat het er behoorlijk vervallen uitziet is het nog steeds prachtig om te zien. De details en versieringen geven je een idee hoe mooi het vroeger moet zijn geweest. Aan de rand van het paleis eten we nog iets in een lieflijk tentje, het Water Castle café. Het voelt als een huiskamer en de vrouw die het tentje runt is heel vriendelijk en zorgt voor een lekkere lunch, pannenkoekjes met vers fruit en een fris sapje.

We bleven 5 nachten in Yogya en maakten natuurlijk ook een dagtrip naar Borobodur en Prambanan, maar daarover schrijf ik binnenkort een aparte blog. Ook stippelden we onze verdere trip op Java uit bij een klein reisbureautje. Stay tuned, want ook daar schrijf ik binnenkort over!

Zie hieronder nog het verdere fotoverslag van deze fijne stad op Java. Als ik de foto’s weer zie krijg ik zelf heimwee! Zijn jullie wel eens in Yogya geweest? Ik ben benieuwd naar de meningen. Het is trouwens ook een geweldige plek om met kinderen heen te gaan, we kwamen genoeg gezinnen tegen en het is er erg toegankelijk en relaxed.

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

Yogyakarta, de leukste stad van Indonesië!

2

26 comments

  1. Ik vind dat je artikel heel overtuigend overkomt, want ik zou zo een vliegtuig ticket boeken en vertrekken! Die rijstvelden lijken inderdaad wel nep, haha, maar wel leuk dat je de mensen aan het werk kon zien.
    Het hotelletje klinkt eigenlijk best gezellig, zeker omdat je sociale contacten kan leggen met het personeel en met de andere vakantiegangers. En ook heel leuk dat je er kookcursussen kan volgen.

  2. Heerlijk! Ik ben nog niet op Java geweest, maar wij deden eerder Sumatra en de Sunda eiland (in twee reizen hoor) en ik ben wel een beetje verliefd geworden op Indonesie. Java staat hier nog op de planning dus leuk om te horen dat het zo goed bevallen is in Yogya!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge