Wasbare luiers; is dat iets voor ons?

In mijn zoektocht naar een duurzamer leven liep ik al een tijdje met het idee rond om wasbare luiers te testen. Ik denk een van de meest duurzame keuzes die je op het gebied van babyverzorging kunt maken. Wasbare luiers, is dat iets voor ons? In deze blog vertel ik je over de voors en tegens van wasbaar luieren.

Ik kreeg een tijdje terug de mogelijkheid om de miosolo alles-in-één luier van Bambino Mio te testen. We zijn sindsdien niet geheel over op wasbare luiers, maar door het part-time gebruik van de Bambino Mio luiers gebruiken we wel minder wegwerp luiers. Dús hoe dan ook: beter voor het milieu!

De voordelen van wasbare luiers

  •  Het grootste voordeel is dat het echt een stuk milieuvriendelijker is om wasbare luiers te gebruiken versus wegwerp. Wist jij dat een gemiddeld kind ongeveer 5300 luiers om zn billen heeft voor hij of zij zindelijk is? Dat komt neer op 1500 kilo (!!) afval (pretty shocking toch?)! En dan heb ik het alleen over het afval, de productie van wegwerpluiers is nog een apart verhaal.
  • Daarbij bespaar je op de lange termijn flink wat geld. Na een hele luierperiode (van baby tot het moment dat je kind zindelijk is) loopt het op tot minimaal 500 euro die je bespaard. Gebruik je de luiers voor meerdere kindjes dan bespaar je nog meer.
  • Wasbare luiers zijn vriendelijker voor de billen! De meeste wegwerpluiers zitten toch vol met chemicaliën. Toch een fijner idee voor de kwetsbare babyhuid om wasbaar te gebruiken. (Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vriendelijkere alternatieven op het gebied van wegwerpluiers.)
  • Het is (net zoals een wasbare luier) zo gepiept om te verschonen en (echt) het stinkt minder! Ok, op ten duur stinkt zo’n luieremmer altijd dus handig als je er eentje hebt die goed afsluit. Maar als je kind een volle luier heeft ruik je het dus minder heftig als je kind een wasbare luier aanheeft.

De nadelen van wasbare luiers

  • Allereerst: het is een hele investering. Wil je volledig rondkomen met wasbare luiers dan moet je er al gauw een goeie 600 euro kwijt. Als je niet constant aan het wassen wil zijn heb je er een stuk of 25 nodig.
  • Die was…tja er komt wel een stapel extra was bij. Dit vergt weer extra planning (want je wilt wel weer op tijd droge luiers)!
  • Er gaat tijd inzitten (wassen, vouwen). Kostbare tijd, die je eigenlijk niet hebt (toch?), maar als je de routine er eenmaal in hebt zitten is het misschien een uurtje per week.
  • Je kind krijgt er dikke billen van! Haha, soms is dat toch wel onhandig bij bepaalde broekjes / kleding. Dus iets om rekening mee te houden. Aan de andere kant ziet het er wel mega schattig uit (ik bedoel, kijk die printjes, zo vrolijk)!

Dit zijn de standaard voor- en nadelen bij het gebruik van wasbare luiers. Eigenlijk zitten er meer voor- als nadelen aan. Ik ervaar het zeker zo, maar omdat wij ze maar part-time gebruiken zal ik binnenkort nog een uitgebreid verslag doen waarin ik toelicht waarom we ze maar part-time gebruiken en wat onze gebruikerservaring is.

Wil jij gratis een miosolo alles-in-één luier testen?

Want zeg nou zelf, je weet alleen of het wat voor jou is als je het met eigen ogen ziet én test. Bambino Mio heeft een leuke actie! Tot 10 februari kun je op deze pagina één gratis luier per klant claimen. Als je je gegevens invult krijg je een promocode via de mail waarmee je je luier kunt bestellen. Zorg dat je een geboortedatum in de toekomst invult anders pakt hij ‘m niet! Je betaalt eenmalig €8,99 verzendkosten (ze worden verzonden uit Engeland). Een hele voordelige manier om zo’n luier (ter waarde van €25,49) uit te proberen! Alleen al voor het printje zou je het doen! 😉

Als je je bestelling plaatst kun je altijd nog extra’s bestellen, bijvoorbeeld wasbare doekjes, inleggers voor de luiers of een zwemluier. De verzendkosten blijven dan hetzeflde.

*voor deze actie geldt zolang de voorraad strekt.

Ik kreeg enkele luiers van Bambino Mio om te testen. Zoals jullie van mij gewend zijn geef ik altijd mijn eerlijke mening.

3

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge