Tijmens Favourites: prentenboeken van nijntje

Op thethingswelike.nl deel ik vooral dingen waar ik blij van word. Fijner dan mijn kind te zien genieten gaat ’t bijna niet worden, Tijmen zien lachen is het leukste wat er is. Daarom een terugkerende rubriek, Tijmens Favourites. Hier deel ik dingen waar hij echt heel blij van wordt. Dit keer Tijmens favoriete prentenboeken van nijntje.

Hier in huis hebben we inmiddels een behoorlijke collectie kinderboeken. Met mooie prenten en leuke flapjes of geluiden. De muziekboekjes van Paco zijn ook grote favoriet. Er zijn zoveel mooie prentenboeken op de markt dat ik er enorm hebberig van word, als ik in de boekenwinkel kom. We lezen regelmatig voor, maar sowieso iedere avond voor het slapengaan. Dan mag Tijmen een boek uitkiezen en gaan we samen op bed lezen. Omdat Tijmen al sinds jaar en dag fan is van nijntje kiest hij heel vaak een prentenboek van nijntje. Hieronder lees je welke onze favorieten zijn!

opstaan met nijntje & naar bed met nijntje

Deze boekjes kreeg ik opgestuurd van uitgeverij Mercis en we hebben ze afgelopen tijd grijs gelezen. Het is echt een schot in de roos! Twee compacte kartonboekjes met stevige flapjes die gaan over de rituelen van het opstaan en naar bed gaan. Nijntje staat op, gaat in bad, kleed zich aan, neemt een ontbijtje en stapt op de fiets. Als ze naar bed gaat eet ze, poetst ze haar tanden, doe ze haar pyjama aan, leest ze een verhaaltje en gaat ze naar dromenland. Hele herkenbare en toegankelijke, dagelijkse dingen. Die wij hier ook allemaal doen.

Tijmen weet inmiddels precies wat er achter ieder flapje zit maar roept nog steeds enthousiast: waar is beer nou gebleven? Hier! Kiekeboe! We lezen altijd eerst het opstaan boekje en dag het naar bed boekje. Om vervolgens welterusten te zeggen tegen nijn en zelf lekker te gaan slapen. Op elke bladzijde staat een vraag en aan de binnenkant van het flapje verschijnt het antwoord. Het stimuleert je kind dus echt om mee te doen.  Je kunt al vroeg beginnen met deze boekjes en het onderdeel maken van het avond- en ochtendritueel. Deze twee boekjes waren trouwens ook ideaal om op vakantie mee te nemen. Lekker stevig en compact.

Je koopt opstaan met nijntje & naar bed met nijntje voor € 6,95 per stuk

Tijmens Favourites: prentenboeken van nijntje

nijntje aanwijsboek

Een superleuk en stevig boek waar je al jong mee kunt beginnen. Kijken, aanwijzen, benoemen. Tijmen heeft hier heel wat woorden aan te danken. Hoe meer hij er wist, hoe leuker hij het vond om dit boek te bekijken. Het is dus geen verhaal maar zoals de titel al doet vermoeden een aanwijsboek. We begonnen met plaatjes aanwijzen en een naam te geven. Daarna kun je je kindje gaan vragen; ‘waar is de aap, de auto, het ijsje?’ En daarna komt de fase dat ze het zelf allemaal kunnen benoemen. De boerderij en voertuigenpagina is al lange tijd favoriet hier. Allemaal geluiden komen er langs als de verschillende dieren en voertuigen worden benoemd. Gewoon een heel tof boek om mee te beginnen! Boe zegt de koe is nog simpeler, met op iedere bladzijde één prent van een dier met het geluid erbij beschreven. Heel leuk om cadeau te doen voor de allerkleinsten! Tijmen vindt het nu nog steeds een leuk boek om te lezen.

Het nijntje aanwijsboek kost € 12,50

nijntje en haar vriendjes vieren feest

Deze vind Tijmen ook zo leuk! Nijntje en haar vriendjes vieren feest, ze versieren de boel, verkleden zich, eten lekkere dingen enz. Op een hele simpele manier is dit ronde boek interactief want op iedere rechterpagina staat een vraag. Nijntje kiest een feestjurk, welke jurk vind jij het mooiste? Tijmen kiest altijd dezelfde (blauw met bloemen) en wil vervolgens ook weten welke ik het mooist vind. Welke kies jij mama? Dit soort dingen maakt samen lezen zo leuk! Dit boek is natuurlijk ook top als er een feestje in aantocht is, dan kun je met je uk al lekker in de feeststemming komen.

Nijntje en haar vriendjes vieren feest koop je voor € 7,50

Tijmens Favourites: prentenboeken van nijntje

nijntje in het verkeer

Dit is een leuk boek waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Een stevig kartonboek met stickervel. Met de stickers kun je je eigen verhaal maken. Welke vervoersmiddelen zie je op de weg? En wat vaart er op het water? Uiteraard plakt Tijmen nu nog random stickers maar laatst hadden we hier een ouder kindje (3+) op bezoek en die maakte echt al een verhaaltje. De stickers kun je steeds weer hergebruiken. Dit is een leuk boek voor op de achterbank want je kunt de stickers ook op het raam plakken! Er is nog een versie genaamd welke dieren zijn dat, nijntje?

Het stickerboek nijntje in het verkeer kost € 7,95

kleine pluis

Dit boekje kochten we toen ik zwanger was van Jonas. Met de gedachte dat hij het een beetje zou begrijpen, dat er een broertje of zusje kwam. Dat kwam niet echt over aan de hand van dit boekje. Tijmen kwam niet veel verder dan buik, baby, broertje, zusje. Maar dat hadden we niet te danken aan dit boekje, maar simpelweg aan het feit dat ik een mega bolle buik had. ; ) Maar we pakken hem wel af en toe uit de kast en nu hij een broertje heeft lijkt hij er al iets meer van te begrijpen. Ik vermoed dat dit wel een goede titel is voor al wat oudere kindjes die een broertje of zusje krijgen. Het verhaal is duidelijk, er komt een baby bij in huize pluis en nijntje is heel blij en gaat knutselen voor de baby en trakteren op school. Het is een boekje uit de traditionele reeks van Nijntje boekjes, vierkant met dunne bladzijden. Die bladzijden zijn dus ook niet heel geschikt voor babyhandjes en peuterhandjes die nog wel eens ineens een flinke scheur in een boek willen maken.

Je koopt kleine pluis voor € 6,95

Er zijn nog zoveel titels van nijntje die ik graag zou willen lezen met Tijmen en straks ook met Jonas. Ik merk dat het voor Tijmen steeds leuker wordt als er iets interactiefs of een uitdaging inzit. Iets met geluiden, schuifjes of flapje, bijvoorbeeld uit de serie Nijntje oefent of het nijntje geluidenboek. 

Voorlezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het stimuleert je baby op zoveel manieren en het is een leuke traditie, even een momentje samen op de bank of in bed. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat kinderen van 6 tot 8 maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden oud een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdgenoten die niet werden voorgelezen.

Lees jij veel met je kind? En wat zijn jullie favoriete boeken?

Voor deze blog kreeg ik 2 boekjes opgestuurd. Ik zal echter altijd mijn eerlijke mening geven.

Ode aan Nijntje + Paashop winactie!

Tijmens Favourites: prentenboeken van nijntje

Tijmens Favourites: prentenboeken van nijntje

 

0

2 comments

  1. Wat leuk dat hij echt zo ‘fan’ van nijntje is. Dat is Mosi nu ook, maar dat was pas nadat hij ooit nijntje op tv keek. Daarna waren de boekjes ook ineens een hit. Gek he? Het aanwijsboek is hier nog favoriet, maar ook de kleine meeneemboekjes ‘leest’ hij graag zelf.

    1. Oh wat typisch ja, dat Mosi pas fan werd van nijntje toen hij het op tv zag. Leuk dat het nu dan wel zo’n hit is. Tijmen slaapt op met zijn nijntje en boris knuffels. Echt onmisbaar in zijn leven hihi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge