Over slapen en mijn favoriete slaapzak voor baby’s.

Sleep is overrated? Ik dacht het niet! Niets, nee echt niets gaat boven een goede nachtrust. Jammer dat onze jongens dat niet altijd snappen. Haha.. Maar even zonder gekkigheid, deze blog gaat over slapen en mijn favoriete slaapzakken merk voor baby’s: de Ergopouch. Ik vertel je waarom!

Welkom in de wondere wereld van baby’s. Net geboren slapen ze nog úren. Maar, zo’n klein hummeltje groeit in een rap tempo en heeft honger! En last van maaiende armpjes, krampjes of mamahonger. Knuffels, diep in de nacht. In het begin zat ik helemaal in de modus; slapen, vier keer per nacht voeden. Eigenlijk geen probleem. Tot het je gaat opbreken. En je zo moe bent dat je je sleutels in de koelkast legt en je de luier van je tweejarige peuter aandoet bij je newborn. 

Nachtelijke taferelen

Nou vind ik dat we best goede slapers hebben. Maar onze jongens gaan door periodes heen. En dan kan het allemaal ineens een rommeltje zijn. We zijn er net weer uit, een onrust periode.. Jonas was 7,5 maand, draaide zich ’s nachts ineens vaak om en zette het dan op een huilen. Omdraaien, een aai over zijn bol, speentje en hij sliep weer verder. Maar dit tafereel herhaalde zich gerust tien keer. Of in écht slechte nachten 20 keer. Killing. Ik ben blij dat het weer voorbij is. 

Maar, toen Jonas nog écht mini was maaide hij zichzelf steeds wakker met zijn armpjes. Inbakeren was de oplossing, dan sliep hij rustig. Hij wurmde zichzelf steeds vaker los en dan vond ik de twee doeken waarmee we hem inbakerden niet veilig. Stel dat hij die zich over zich heen trekt?

De Puckababy die ik via marktplaats vond was de oplossing. Toch niet zo. Ineens een flinke groeispurt en meneertje was eruit gegroeid. Ik vond de Puckababy fijn maar ook vrij strak zitten. Het idee dat hij zijn armen echt amper kon bewegen vond ik niet zo fijn. 

Mijn favoriete slaapzak

Mijn zoektocht ging verder en ik stuitte op het merk Ergopouch. We zaten midden in de mega warme zomer en Ergopouch heeft superdunne slaapzakjes. Ideaal. Ik kocht de ErgoCocoon, een supermakkelijk inbakerzakje. En inmiddels is de Ergopouch een steady favoriet.

Eigenlijk is hij op twee manieren te gebruiken: als gewone slaapzak of als cocon. De armsgaten kun je namelijk met 3 drukkers dichtmaken. It’s as simple as that! De zak zelf maak je met een rits dicht. Je kunt hem gemakkelijk openen en luiers verschonen. En, ook supermakkelijk; als je kindje wakker wordt en je wilt nog even kroelen in bed dan haal je de drukkers gewoon los en doe je de armpjes van je baby door de armsgaten. Wel zo fijn!

Jonas was de eerste dag wat onrustig want hij had door de rekbare stof meer ruimte voor zijn armen en lag niet meer vast. Maar al snel was hij gewend en sliep hij weer als een roos. Het voordeel is dus dat hij niet meer strak lag maar wel een gevoel van geborgenheid had en zichzelf niet wakker kon maaien met zijn armen. Het afbouwen ging ook heel snel, hij lag zijn zijn eigen vertrouwde slaapzak en op een gegeven moment hebben we geprobeerd of het al kon.

Momenteel ligt Jonas in een Sleepsuit Bag en hier kan hij nog heel lang in. De maat die we hebben is namelijk voor baby’s van 8 tot 24 maanden. Hij bevalt ontzettend goed. Lekker warm voor de winter en slim in gebruik. Hij heeft namelijk een rits zodat je ‘beentjes’ kan maken. Wij rijden nogal eens ’s avonds naar het zuiden en op deze manier kan Jonas zo van de autostoel naar zijn bed. 

Wat is dat nou, TOG?

De Ergopouch is dus echt favoriet geworden hier in huize Ponto. Hij is praktisch, mooi én gemaakt van biologisch katoen en bamboe. Win-win. Maar wat is dat TOG nou, waarover je de hele tijd leest bij slaapzakken?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding et cetera lichaamswarmte vasthouden. Aan de hand van een handige kaart die bij de Ergopouch zit kun je gemakkelijk zien hoe warm je je kindje aan moet kleden voor de nacht. Dit is echt handig want ik weet (ook uit ervaring) dat veel ouders zich dit afvragen. Op de kaart staat precies of er nog rompers of pyjama’s onder moeten. Handig!

  • 0.2 TOG: te gebruiken bij een kamertemperatuur van 24 graden of hoger. (Met meer laagjes zoals romper, pyjama en eventueel dekentje ook bij lagere temperaturen te gebruiken)
  • 1.0 TOG: te gebruiken bij een kamertemperatuur van 20 graden of hoger.
  • 2.5 TOG: te gebruiken bij een kamertemperatuur van 16 – 22 graden.

De volgende fase: een dekbed

Onder de twee jaar is het sowieso raadzaam om geen dekbed te gebruiken. Toen Tijmen over ging naar zijn peuterbed kreeg hij ook een dekbed. Reuze trots was hij, op zijn grote jongensbed. Alleen dat dekbed, dat lag halverwege de nacht dus ergens in de hoek. En Tijmen in de andere. Hij voelde vaak koud aan als hij uit bed kwam en ik vraag me af of dit misschien ook de reden was dat hij een periode heel vroeg wakker werd. De Ergopouch layers is hiervoor de perfecte oplossing. Een onesie van hetzelfde materiaal als de slaapzakken. Lekker warm dus geen probleem als dat dekbed weer eens in een hoek beland. Een betere nachtrust voor het hele gezin op deze manier! 

Over ikbenmama.nl en de winkel in Amsterdam

Ik kocht de slaapzakken bij ikbenmama.nl waar ze een uitgebreide collectie hebben en je altijd terecht kunt voor goed advies. Het is een fijn, persoonlijk bedrijf met aandacht en passie voor mooie producten en eerlijk ouderschap.

Daarnaast heeft ikbenmama nog twee fysieke winkels. Een in Udenhout bij het hoofdkantoor, iedere zaterdag geopend. Bij de Vroedvrouwen van der Hoopstraat zit ikbenmama Amsterdam. Deze kleine locatie is op dinsdag van 9:30 tot 13:00 en op zondag van 12:00 tot 16:00 geopend en wordt gerund door Yasmijn. Zij weet ontzettend veel te vertellen over dragen, wasbaar luieren, borstvoeding en meer. Je kunt hier altijd terecht voor advies. Er is een kleine selectie van het assortiment zo verkrijgbaar, maar je kunt ook een bestelling plaatsen en in Amsterdam ophalen. Er is een leuke speelhoek voor kinderen met een geweldige autobaan, goedgekeurd door Tijmen. Dus neem die kleine boeven gerust mee! Adres: van der Hoopstraat 40a, 1051 VJ Amsterdam

Wil je meer weten over veilig slapen? Lees hier tips. 

Over slapen en mijn favoriete slaapzak voor baby's.

Ik heb een samenwerking met ikbenmama. De eerste slaapzakken kocht ik zelf en daarna werd mij de Sleepsuitbag aangeboden om te testen. Ik zal echter altijd mijn eerlijke mening geven.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge