Op reis met Victor en Anouska van Family Camper Trip

Wat beweegt iemand tijdens reizen, wat zijn gewoontes en favoriete plekken? Ik vind het altijd leuk om te lezen, het geeft me nieuwe inzichten en ideeen en ik krijg vaak meteen zin om weg te gaan. Daarom een nieuwe blogreeks: ‘Op reis met..’

Aan Victor en Anouska van Family Camper Trip de eer voor deze eerste editie. Samen met hun dochters Liv (4) en Spencer (2) en straatpup Zeb zijn ze al sinds februari dit jaar op reis door Europa in hun oldtimer Mercedes camper. Anouska vertelt.  

Op reis met als motto: ‘Destination Unknown’

Voordat we op reis gingen, hebben we binnen een half jaar besloten alles wat we in Nederland hebben op te zeggen en verkopen, zodat we kunnen genieten van onze kinderen en zo uit ons leven stappen waar we veel te druk waren met het westerse leven (naar onze mening). Op dit moment wonen we eventjes in Cunit, een plaats onder Barcelona. Onze achtertuin bestaat uit een breed strand met palmbomen.

Family Camper Trip
Victor en Anouska met hun dochters Liv en Spencer

Waarom reizen jullie? 
We maken nieuwe vrienden, zien veel van de wereld, leren over culturen, ander eten, andere talen. Leren respect te hebben voor de wereld, de dieren die hier leven, voor elkaar, voor andere manieren van leven. Leren te genieten van de kleine dingen, dat de wereld groot is en er zoveel te beleven valt. Dat we elke dag gelukkig en dankbaar mogen zijn voor wat er is. Leren dat het nu gebeurd, dat wij zelf kiezen hoe deze dag eruit ziet en lief te hebben.

Wat is jullie favoriete manier van reizen?
Voor ons is reizen met de camper op dit moment de beste keuze. We hebben ons huis altijd bij ons en voor ons maar vooral voor de kinderen is dit wel een hele fijne “thuisbasis”. Al zou ik graag naar andere continenten reizen met het vliegtuig en daar met een camper of met een backpack avonturieren.

Leven op zo’n kleine oppervlakte als een camper, wat is jullie tip om het leuk te houden?
Haha, ja dat is wel een goede vraag… Dit is wel de uitdaging van het reizen met een camper. Wat hierbij voor ons belangrijk is, dat we communiceren. Wat heb je nodig om “de beste versie van jezelf te zijn”. We checken dit vaak bij elkaar en nemen hierbij beide stappen als we meer eigen ruimte nodig hebben.

Ik doe dat bijvoorbeeld door lekker even alleen te sporten of mediteren en de dag zo te beginnen. Victor heeft 2 dagen achter zijn laptop (voor zijn bedrijf) of gaat alleen wandelen om even te stabiliseren.

Verder is het reizen een grote afleiding voor goede gesprekken en zorgen de kids ook voor genoeg afleiding. Wij zijn ervan overtuigd dat communiceren met elkaar en elkaar horen en respecteren, de sleutel is.

Family Camper Trip

Wat heb je nodig om de beste versie van jezelf te zijn?

Wat doen jullie op dagen dat het echt pestweer is?
Ja daar hebben wij dus echt de pest aan, regen! Niet te doen in een camper. Alles zeiknat en geen ruimte om dingen fatsoenlijk te laten drogen. Een stinkende hond binnen. Bleeh. Dus we racen naar de eerste en beste shopping mall of Ikea om geld uit te geven. De kids vinden het heerlijk en wij genieten van de zweedse balletjes.

Wat is de leukste plek waar jullie geweest zijn?
De kust van Noord Spanje is prachtig, de westkust van Portugal is waanzinnig mooi, de steden Malaga, A Coruña, Santander zijn ons bijgebleven voor de prachtige historie en heerlijke vibe. Er is zoveel moois dat we niet een plek kunnen kiezen. Het hangt ook wel samen met het weer. Noord Portugal hebben we gezien in een regenachtige periode, terwijl Porto een hele mooie stad is maar dit niet zo bij ons is bijgebleven.

Onze kinderen zijn dol op de zee, en met reizen met kinderen geldt toch; kinderen blij, ouders blij. Zolang er een speeltuin, zee of park is waar Liv en Spencer lekker kunnen spelen zijn ze tevreden. Dus we proberen dit vaak te combineren. Bijvoorbeeld na een drukke dag in de stad, dan zoeken we een relaxte plek aan het strand.

Wat hoop je je kinderen mee te geven op reis?
Dat de wereld prachtig is, en groot. Dat zij hun leven mogen leiden, hun paden mogen bewandelen en zoveel mogelijk leren wat het leven hun geeft. Genieten van alles, de kleine dingen in het leven en geluk vinden in jezelf. En eigenlijk misschien wel het belangrijkste, dat we er altijd voor ze zijn (maar daarvoor hoef je niet te reizen).

Family Camper Trip

Wat waardeer je het meest aan reizen met kinderen?
Onze NON stop quality time. We maken herinneringen voor het leven samen en maken dit heel bewust samen mee. Daarnaast missen we niets van de ontwikkeling van de kinderen nu, wat echt een verschil is met hoe we leefden voordat we fulltime reisden. Het leek alsof het leven aan ons voorbij ging en we zoveel misten. Te weinig uren in een dag.

Zijn er ook nadelen aan reizen met kinderen?
Nope.. Kids zijn zo flexibel. Zou dit niet zonder ze willen doen. Zonder kinderen zouden we andere keuzes maken. We kiezen nu vaak voor veilig en toch een beetje in een soort ritme met eten en slapen. Ik zie dit niet als een nadeel, vooral ook omdat we alle tijd hebben en het dus waarschijnlijk nu gewoon wat rustig aan doen dan zonder kinderen.

De uitdaging zit hem wel in 24/7 met elkaar zijn en hierbij je jezelf niet verliezen. Zoals eerder gezegd checken we dit bij elkaar, of we oke zijn of dat we bijvoorbeeld even ruimte nodig hebben voor onszelf.

Heb je last van heimwee? Wat mis je het meest als je op reis bent?
Sommige speciale momenten mis ik uiteraard familie en vrienden maar ik heb geen heimwee. Verjaardagen, feestdagen, hoogtepunten van familie en vrienden. Daarnaast is het contact versterkt sinds we op reis zijn. Met name met mijn moeder, als we elkaar zien hebben we echt tijd voor elkaar en maken we er weer een prachtige herinnering van.

Family Camper Trip

Door deze reis leren we ook dat wij ons eigen gezin zijn en het zelf mogen uitzoeken. Het belangrijkste voor ons is ons gezin, en daar mogen wij 24/7 van genieten.

Maakt je kind makkelijk vriendjes op reis? En hoe gaat dat dan?
Liv is echt toe aan vriendinnetjes of vriendjes. Ze stapt makkelijk op andere kinderen af en soms gaat dat heel soepel en soms ook helemaal niet. Over het algemeen redt ze het heel goed met handen en voeten als taal een barrière is.

We hebben gereisd met een Engels gezin, hierdoor heeft Liv een beetje Engels geleerd. Doordat Liv en Spencer het eerste contact hebben gelegd met dit gezin zijn we een tijdje met ze opgetrokken. Dit gezin bestond ook uit ouders met twee meisjes van 7 en 5 jaar. Liv heeft zich suf gespeeld en Engels gesproken! Spencer speelt nog graag zelf, vindt delen ook niet heel makkelijk en heeft genoeg aan haar zus.

Hoe ziet jullie ideale vakantiedag eruit?
Met vrienden of familie zijn. Lekker genieten van elkaar, de omgeving en lekker eten en drinken. Mijn schoonmoeder is er nu, we gaan lekker eten en doen gezellige dingen samen. Dit voelt voor ons een als vakantie.

Wat staat er op jullie Bucket list?
In andere continenten reizen, Naar een Musical in New York, duiken en snorkelen in de grote oceaan. En een échte WERELDreis met de camper maken, alles over land.

Family Camper Trip

Je ultieme tip voor andere ouders (die misschien twijfelen over een verre reis, een langere reis of überhaupt reizen met kids).
Je hebt 1 leven, doe wat je het liefst doet en met de mensen waar je het liefst mee bent en van houdt. Kinderen zijn niet de factor die je beperken, kinderen zijn juist super flexibel.

Het ultieme reis gevoel is voor ons…
Het gevoel van vrijheid en tijd met elkaar. De wereld ontdekken samen.

Als je morgen ergens naartoe zou kunnen vliegen of rijden dan ging je naar…
Anouska: Tanzania Victor: Jordanië

Noem 3 items die écht onmisbaar voor je zijn op reis
Een zonnebril, camera, onze Tula draagzak, lekkere koffie en Tea Tree olie (dat smeren we op alles; muggen, wondjes, aften, etc).

Als jullie moesten kiezen..
Natuur of Stad?
Strand of Zwembad?
Vliegtuig of Auto?
Dichtbij of Verweg?
Kamperen of Luxe Hotel?
Uit eten of Zelf koken?

Family Camper Trip

Hoe lang denken jullie weg te blijven?
We hebben hier nog geen duidelijk beeld van. Wat we wel weten is dat we het reizen heerlijk vinden en ons oude leventje niet meer terug zouden willen. Liv moet volgens de Nederlandse wetgeving vanaf haar 5e levensjaar verplicht naar school. Dat zou betekenen dat we tot april volgend jaar de tijd hebben.

Liv is natuurlijk al 4 jaar, hoe doen jullie dat met school? 
We hebben daar een aantal scenario’s voor bedacht waarbij we op voorhand dachten dat homeschooling een makkelijke weg was in Nederland. Not. Dit blijkt een moeizame en strenge aanvraag te zijn waarbij je ieder jaar opnieuw aanvragen moet indienen. En omdat Liv en Spencer ingeschreven staan op een school is dit eigenlijk al bijna onmogelijk.

Reizen is geen legitieme reden om in aanmerking te komen voor (permanente) homeschooling. Dus, optie 2: uitschrijven. Inschrijven in een land als Frankrijk, Spanje of Belgie. Optie 3: terug naar Nederland volgend jaar april en daar weer opnieuw gaan settelen.

We weten nog niet wat het zal worden, maar zoals we er op dit moment instaan is uitschrijven de beste optie waarbij we dit echt nog tot in de puntjes moeten uitzoeken. Work in progress.

Family Camper Trip

Bedankt lieve Anouska en Victor, dat jullie de tijd namen om deze vragen voor thethingswelike.nl te beantwoorden. Jullie manier van reizen en de gedachten erachter inspireren mij enorm! Ik volg jullie avonturen met zoveel plezier en benijd jullie vrije leven. Natuurlijk, het leven zal bij jullie vast ook niet enkel aan elkaar vast hangen van alleen maar geluksmomenten, ik zal het niet alleen maar romantiseren. Maar ik word ontzettend blij van wat ik allemaal voorbij zie komen. 

De laatste tijd ben ik nogal zoekende naar de balans binnen ons gezin. Met een baby en een peuter die naar de créche gaan en wij die beiden werken lijkt het altijd een race tegen de klok. Ik hekel dat echt. We hebben afgesproken dat we, voor Tijmen naar school gaat zeker een keer langer op reis gaan. Daar verheug ik me nu al op. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst jullie zal brengen en hoop dat het jullie altijd lukt om je dromen te blijven volgen!

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit interview vol vragen zit (ik heb er stiekem ook nog veel meer). Wie weet loop je met dezelfde plannen rond. Victor en Anouska staan altijd open voor vragen, stuur ze een mail via hallo@familycampertrip.nl of stel je vraag via Instagram.

Je kunt Family Camper Trip volgen op Instagram: @familycampertrip 

2

24 comments

  1. Ja hé! Ik hoop ook dat onze wens uitkomt en we over een jaar of 1,5 sowieso een dag of 50 naar Indonesië kunnen! Maar met een camper reizen door Europa lijkt me ook zo te gek!

  1. Ja maar dat is ook wel een ander verhaal.. dit gezin heeft alles opgezegd en is vertrokken met een eigen camper! Maar ik snap wat je zegt, op reis een camper huren is zeker prijzig!

 1. Ik vind het wel tof dat deze familie dit met hun kinderen doen, lijkt me namelijk heel bijzonder. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar ik denk dat ik me daardoor zou ‘beperken’ terwijl ik dus zie dat dat niet perse hoeft.

 2. Wauw! Respect hoor, zo’n avontuur aangaan! En idd, ik vond Porto één van de fijnste steden waar ik ooit geweest ben, maar het weer en de omstandigheden zorgen er soms voor dat je een plek heel anders ervaart. Geniet van jullie reis!

  1. Oh wat heerlijk dat jullie naar Bali gaan! Wij hebben nog een erbobaby hier maar die zit voor mijn grote peuter niet meer zo lekker. Dus de Tula toddler komt eraan, ben benieuwd!

 3. Wauw, wat een verhaal! De stap om zo lang met kinderen op reis te gaan lijkt mij best groot. Waarschijnlijk komt dat omdat het toch een tikje ‘anders is dan anders’. Leuk dat je ze de vraag stelde hoe dat straks gaat als de kinderen officieel naar school moeten. Dat vroeg ik mij namelijk ook af 😉 Lijkt me toch een moeilijke beslissing.. Ik heb nog geen kinderen, maar zou ze zeker mee nemen op reis als het zo ver is (misschien wel iets minder lang). Er is zo veel moois op de wereld om te zien!

  1. Ik vind het te gek dat Anouska en Victor dit doen, ze volgen hun hart! En ja, er is zoveel moois te zien, ik snap het eigenlijk nooit als mensen zeggen dat ze niet van reizen houden / niet geïnteresseerd zijn in andere culturen. Voor kinderen (en voor onszelf) valt er zoveel te leren!

 4. Moedige beslissing om zo de wereld rond te gaan reizen en onbekende oorden te gaan verkennen. Heerlijk lijkt me dat om niet aan tijd en plaats gebonden te zijn en zo optimaal genieten van quality time.

 5. Ik ben dol op reizen, maar ik vraag me altijd af hoe dat moet als ik kinderen heb. Maar jullie zijn echt een inspirarie voor me. Je kan zoveel meer dan je denkt met kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge