Op reis met Lian van Rens

Wat beweegt iemand tijdens reizen, wat zijn gewoontes en favoriete plekken? Ik vind het altijd leuk om te lezen, het geeft me nieuwe inzichten en ideeen en ik krijg vaak meteen zin om weg te gaan. Daarom deze blogreeks: ‘Op reis met..’

Deze week gaan we op reis met Lian, bekend van de blog cakejevaneigendeeg.nl  Zij en haar man Nicky zijn Amerika liefhebbers pur sang en net weer een paar weken terug uit haar favoriete land. 

Doen waar je blij van wordt

Ik ben Lian en samen met mijn man en dochtertje van bijna anderhalf wonen we in het noorden van Limburg. Ik werk momenteel als zzp-er twee dagen in de week, waarbij mijn focus ligt op het creëren van online content voor mezelf en anderen. Voorheen werkte ik als docent in het voortgezet onderwijs, maar na de geboorte van Zoë heb ik mijn baan opgezegd om meer te kunnen doen waar ik blij van word. Mama zijn, online content maken en reizen (buiten de piekmomenten en schoolvakanties).

Wat is jullie favoriete manier van reizen?
Met de auto rondreizen oftewel roadtrippin’. Het gevoel van onderweg zijn, het avontuur aangaan en gewoon ontzettend veel zien maakt dat wij roadtrippen het leukste vinden. Zowel in Europa als Noord-Amerika. Vakanties vanuit één locatie noemen we meestal een “vakantie vakantie”. Dat is over het algemeen namelijk een stuk ontspannender, dus ik snap waarom de meeste mensen daarvoor kiezen.

Waar boek je je reis? Ga je het liefst op de bonnefooi met alleen een ticket of heb je het van dag tot dag gepland?
We boeken alles zelf. De allereerste paar vakantie als jonge twintigers deden we via een reisbureau. Maar een vakantie plannen en boeken is toch lekkerder vanuit je eigen woonkamer, bank of bed.

We leggen onze accomodaties helemaal vast, maar proberen wel de mogelijkheid tot annuleren tot ongeveer 7 dagen vantevoren te behouden. Heel handig toen Yosemite vanwege bosbranden gesloten was en we dus een plan B moesten hebben. Maar ook toen bleek dat we naar Florida gingen te midden van de Zika uitbraak in Miami en ik zwanger was. Omboeken is dan zo gebeurd, mits je dat niet te last-minute doet natuurlijk.

Wat is de bijzonderste plek waar je geweest bent?
Als ik écht moet kiezen … (denkt even goed na): Mizoën. Een miniscuul dorpje in de Franse Alpen waar het mij na jaren van (wan)hoop en verdriet gelukt is om zwanger te raken van Zoë.

Wat hoop je Zoë mee te geven op reis?
Dat er meer is in de wereld dan de achtertuin. Lekker erop uitgaan en ontdekken vinden we heel belangrijk. 

Wat waardeer je het meest aan reizen met kinderen?
Het tempo. Ineens moet je op de rem en realiseer je je nog meer wat echt belangrijk is in het leven. We hebben ook ineens zoveel meer aanspraak en komen wat dat betreft nog meer dan voorheen in contact met andere reizigers of locals.

We hebben met Zoë zoveel meer aanspraak en komen nog meer dan voorheen in contact met andere reizigers of locals.

Zijn er ook nadelen aan reizen met kinderen?
Het tempo ligt lager dus logischerwijs kun je minder doen. Je hebt rekening te houden met slaapjes en doet er beter aan niet te veel op een dag te plannen. Veel relaxter, maar je hebt ook langer nodig om te doen wat je wilt en sommige dingen kun je gewoon niet doen of blijk je te weinig tijd voor te hebben. Ondanks dat we iets heel graag zouden willen, zetten wij onszelf dan toch op de tweede plaats. Een blij en gelukkig kind staat op 1.

Heb je last van heimwee? 
Langer dan een maand zijn wij nog nooit weggeweest, maar ik heb tot nu toe nog nooit heimwee gehad. Heb alleen maar altijd kriebels van onderweg willen zijn.

Hoe ziet jullie ideale vakantiedag eruit?
Vakantie- of roadtripdag?! Hahaha. Pure vakantie is lekker aan het zwembad of strand en heerlijk eten. Zonsondergang erbij.

Een perfecte roadtripdag voor ons is de mooiste stukjes natuur ontdekken in Amerika, samen de mooiste hikes doen, bekaf zijn en daardoor die saaie boterham het lekkerste stukje eten op aarde vinden. Oh een mooie zonsondergang om zo’n dag af te sluiten hoort daar ook zeker bij.

Wat is jullie mooiste vakantie herinnering?
Pfff heel lastig. Zoveel plekken zoveel mooie herinneringen. Iedere herinnering is weer een mooie voor op de stapel. Zoals mijn man zegt: alles!

Hebben jullie wel eens iets vervelends meegemaakt op reis?
Het ergste wat onszelf is overkomen is het vastrijden van onze huurauto en daarbij de bumper lostrekken in Monument Valley in 2010. Gelukkig kregen we de bumper weer terug op z’n plek.

We hebben daardoor wel niet zoveel met Monument Valley en de Navajo gemeenschap. Ondanks dat dit puur een gevoel is gebaseerd op een stom ongeluk voelden we ons ook dit jaar totaal niet op ons gemak terwijl we wilden tanken in dat gebied. Wat er gebeurde wil ik niet over uitweiden, maar we zijn zonder benzine doorgereden naar een ander tankstation waar we ons wel welkom voelden.

Wij zien vakantie als een moment om weer als familie nader tot elkaar te komen en speciale avonturen te beleven.

Wat staat er op jullie Bucket List?
Alaska! Wij volgen een Amerikaans gezin op YouTube die alles hebben verkocht en in een camper rondreizen. Zij zaten afgelopen zomer in Alaska en ik kan alleen maar zeggen dat wil ik ook. Denk we dat Zoë hiervoor een jaar of 6-7 moet zijn. Wellicht dat we dat dan ook met een camper willen doen. Wie weet!

Wat is je ultieme tip voor andere ouders (die misschien twijfelen over een verre reis, een langere reis of überhaupt reizen met kids)?
Hoe jonger hoe beter, maar zeker nooit te oud om te leren. Mensen zeggen vaak dat de kinderen er niks aan hebben en het meest gelukkig zijn van een zwembad de hele dag. Dat vind ik echt onzin. Ik word daar niet gelukkig van en ik zie niet in hoe mijn kind daar op de lange termijn gelukkiger van wordt.

Zoë loopt door een bos met een van de grootste bomen te wereld rond en kijkt haar ogen uit. Klimt van steen op steen in Canyonlands en, ja, ze weet ook echt wel wat een zwembad is. In haar hart geef ik haar zoveel meer mee. En als ze het volgens de critici toch niet herinnert zie ik helemaal niet in waarom ik dan voor haar op een camping in Frankrijk moet zitten.

Mensen willen graag luieren op vakantie en vinden het fijn dat de kinderen vermaakt worden. Wij zien vakantie juist als een moment om weer als familie nader tot elkaar te komen en speciale avonturen te beleven.

Het ultieme reis gevoel is voor mij…
De koffers gepakt en weten dat even niks moet. Alle verantwoordelijkheden van werken en geld verdienen achter je laten. Heerlijk!

Op Reis met Lian van Rens

Als je morgen ergens naartoe zou kunnen vliegen of rijden dan ging je naar…
Noord-Amerika. Haast standaard. Maar tot ik daar op uitgekeken ben word ik er oprecht blij van!

Waarom trekt juist Amerika jullie zo?
Voor ons heeft het de perfecte combinatie van makkelijk vakantieland (westers, Engelse taal, kindvriendelijk) met ontzettend mooie uitzonderlijke natuur die we hier in Europa niet zo snel vinden. Daarnaast heb ik altijd een interesse voor het land gehad en heb ik daarom ook American Studies gestudeerd. 

Maakt het soort huurauto ook nog uit als jullie gaan roadtrippen?
Sommigen willen per se een cabrio, maar dat zijn eigenlijk alleen de jonge koppels die daar in rijden en in mijn mening niet handig in Nationale Parken. Dan heb je iets stoerders nodig. Een SUV (mid-size of full-size) geeft wel een lekker groots gevoel en je hebt alle ruimte voor je bagage. Handig als je met een kindje of kinderen reist.

Noem 3 items die écht onmisbaar voor je zijn op reis:
Met dreumes/baby:
1. Draagzak (wij hebben de Ergobaby 360). De absolute musthave als je reist met kleintjes. Ik draag Zoë bijna nooit meer thuis nu ze een dreumes is, maar op reis was het weer de oplossing voor alles.
2. Deryan campingbedje. Wij doen niet aan bedjes van hotels. Zoë kent maar een bedje op reis en dat is de Deryan. Als ze twee is kopen we de peuter variant. Iets zwaarder en groter, maar voor ons heilig.
3. Framedrager (wij hebben de Osprey Poco AG). Vanaf de laatste vakantie een must om lange hikes mee te kunnen maken. We hadden zonder zoveel dingen niet kunnen doen anders. Op mijn eigen blog ga ik binnenkort dieper in op het verschil tussen framedrager en draagzak.

Zonder baby/dreumes:
1. Goede wandelschoenen
2. National Parks Pass
3. TomTom of/en wegenkaart

Hebben jullie reisplannen komend jaar? En zo ja, waarheen?
Jazeker, we gaan een rondje noordwest Amerika doen voor 5 weken. Ik kijk vooral uit om weer een bezoek te brengen aan Yellowstone National Park en Glacier National Park, dat is alweer zo lang geleden dat we er waren.

Lians American Favourites

Favoriete Amerikaanse stad: San Francisco
Mooiste natuurgebied tot nu toe gezien: Yellowstone
Tofste Roadtrip weg: Van nationaal park naar nationaal park in Utah – US Highway 89. Maar ik heb zoveel moois gezien, het is eigenlijk niet te vergelijken met elkaar.
Favoriete gerecht: Parmesan garlic fries, chili fries, een hot dog, enchiladas. Ik kan niet kiezen!
Leukste pretpark: Disneyland Resort Anaheim

Bedankt Lian, voor deze portie Amerika inspiratie! Ik ben zelf een paar keer in New York geweest, wat ik echt een geweldige stad vind. Verder heeft Amerika nooit bovenaan mijn bucketlist gestaan (omdat er zoveel keus is op de wereld), maar ik werd echt enthousiast toen ik alle foto’s van jullie laatste reis voorbij zag komen. Wat een natuurpracht! En zo mooi om te zien hoe jullie genieten samen met Zoë. Ik ben nu al benieuwd naar jullie reis volgend jaar! 

Je kunt Lian volgen via haar blog en haar Instagram @lianvanrensnl


0

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge