Op reis met Lara van Little Larey Loves

Wat beweegt iemand tijdens reizen, wat zijn gewoontes en favoriete plekken? Ik vind het altijd leuk om te lezen, het geeft me nieuwe inzichten en ideeen en ik krijg vaak meteen zin om weg te gaan.  Het is alweer even geleden dus tijd voor een nieuwe ‘Op reis met..’

Dit keer doet Lara een boekje open over haar manier van reizen, reizen met kinderen en favoriete bestemmingen. Lara heeft een blog boordevol reisinspiratie (echt, ik begeef me op gevaarlijk terrein als ik daar ga kijken want ik wil vervolgens OVERAL naartoe). Kijk vooral even op littlelareyloves.com

Ik ben Lara en ik woon samen met mijn Bert en ons zoontje Luc (1,5) in het centrum van Amsterdam. Voor nu in ieder geval, want over een paar maanden verhuizen we – als baby nummer twee geboren is – naar ons “grote mensen huis” in het kleine dorpje Muiden. In 2017 heb ik mijn goede (en drukke) baan in Den Haag opgezegd vanwege een heftige burnout. Inmiddels zijn we twee jaar verder en ben ik nog steeds vooral stay at home mom, wat ik voor nu heerlijk vind. Wel wil ik in het komende jaar weer een aantal dagen in de week aan de slag gaan, maar dan in een totaal andere hoek dan voorheen. Maar welke hoek dat gaat worden is nog steeds niet helemaal duidelijk…

Reizen voor gevorderden

Volgens mij zijn jullie behoorlijk gevorderde reizigers, wat is je favoriete manier van reizen?
Wat ik vooral zo heerlijk vind aan reizen is het gevoel van vrijheid en avontuur. Een georganiseerde reis is dan ook niet echt wat voor ons, al hebben we dat ook wel eens gedaan. Als ik echt moet kiezen dan houd ik het meest van road trips, en dan bij voorkeur met een klein camperbusje. Zoals tijdens onze huwelijksreis waarbij we van de oost- naar de westkust van Amerika reden in een door een kunstenaar geschilderd campertje. Maar ook reizen per trein vind ik geweldig; het is zo heerlijk onthaastend. Vooral in Aziatische landen heb ik enorm genoten van lange treinreizen, bijvoorbeeld in India, China en zelfs in Noord-Korea, waarbij je vanuit de trein het dagelijks leven aan je voorbij ziet trekken. Het lijkt mij te gek om over een aantal jaar met de jongens de Transsiberië Express te doen. En de luxe Rovos Rail in Afrika staat ook op het lijstje – voor als we ooit de loterij winnen!

Plan je alles vooraf, of ben je meer het type dat een ticket boekt en wel ziet?
Dit klinkt misschien tegenstrijdig met wat ik hiervoor zei, maar ik ben wel een planner. Of nou ja, een uitzoeker, laat ik het zo zeggen. Voorpret is voor mij echt een groot onderdeel van mijn reisplezier en ik kan dan ook echt dagen (weken/maanden) bezig zijn met een nieuwe reis. Dit betekent niet dat ik alles al vastleg, maar ik heb dan wel een heel goed beeld van welke plekken ik graag wil bezoeken. En als we korter op reis gaan, leggen we meestal wel alles al vast, zodat je geen tijd verspilt aan het zoeken van een leuke (en betaalbare) overnachtingsplek. Tegenwoordig kun je veel hotels ook nog tot vlak voor je verblijf gratis annuleren, dus soms boek ik meerdere plekken en besluiten we later wat onze uiteindelijke bestemming gaat worden.

Zijn jullie op een andere manier gaan reizen toen jullie ouders werden?
Ja en nee. Ja, in de zin dat op de bonnefooi reizen met een kleine gewoon een stuk lastiger is. Dus dat plannen is nu wel iets belangrijker geworden. Na een lange vlucht heb je geen zin om nog heel lang te moeten wachten om een huurauto te regelen en een hotel te zoeken als je ook een kind moet entertainen. Aan de andere kant merk ik nu dat onze reisstijl niet extreem veranderd is. Als stel vlogen we eens voor 12 dagen naar Afrika voor een road trip door drie landen; dat zou ik nu iets minder snel doen. Aan de andere kant zijn we onlangs voor 9 dagen met Luc naar Canada gegaan – in de winter nog wel. Kinderen zijn vaak flexibeler dan we denken, en zolang je zelf relaxed bent kun je echt nog prima het avontuur opzoeken. Als je daar zelf behoefte aan hebt natuurlijk!

Wat is je favoriete bestemming voor een vakantie zonder kind?
Grappig genoeg hebben we al jaren twee soorten lijstjes (zelfs al voordat we een kind kregen): bestemmingen voor als de kinderen klein zijn, en bestemmingen voor als de kinderen ouder zijn. Maar een lijstje met bestemmingen zonder kinderen hebben we eigenlijk niet :). Wel zijn we vlak voordat we trouwden nog “even snel” door Oezbekistan en Turkmenistan getrokken, waar het bijna 50 graden was midden in augustus, en dat zou ik niet zo snel doen met kids. En Noord-Korea vind ik ook iets te intens denk ik. Al grapten we toevallig onlangs met onze (Britse) gids van die reis, die inmiddels ook twee kinderen heeft, over een familierondreis door Noord-Korea. Kortom, als ik zonder kinderen zou reizen zou het iets extreem avontuurlijks zijn, een zuidpoolexpeditie bijvoorbeeld. Of de Pamir Highway in Centraal Azië. Ik denk dat veel mensen eerder aan een luxe adults only strandvakantie denken, maar die behoefte heb ik totaal niet. Een strandvakantie is bij uitstek prima te doen met kinderen.

Op reis met Lara

Als een local in Australië

Wat is je favoriete bestemming voor een vakantie met kind(eren)?
Toen Luc net 1 jaar was stapten we op het vliegtuig naar Australië. Een maand lang woonden we in een fantastisch strandhuis in Byron Bay, een plek die mij al jaren enorm trok. Het was best een omslag voor ons om een maand op dezelfde plek te blijven, en ons niet te laten verleiden om zoveel mogelijk te zien in die maand. Wel hebben we kortere tripjes gemaakt naar Sydney en Noosa Heads, maar verder was het zo heerlijk om je echt onder te dompelen in het lokale leven. Het ultieme slow down gevoel. We hadden ook echt een heerlijk ritme. Vroeg op en dan in je pyjama naar het strand lopen voor de zonsopkomst. Lekker thuis ontbijten met verse producten van een van de vele farmers markets. Of een ontbijtje scoren bij het bakkertje niet ver van ons huis.

Dan ging een van ons surfen terwijl de ander bij Luc bleef (die dan een dutje deed). En de rest van de dag gingen we samen rondtrekken door het prachtige achterland, of lekker spelen en surfen op een van de fantastische stranden. In de avond eten (afhalen) bij de lokale Indiër of Mexicaan, of lekker op z’n Aussies barbecuen in onze tuin. Het leven zoals het zou moeten zijn… Het is dan ook niet voor niets dat we stiekem (of eigenlijk helemaal niet stiekem) dromen om te verhuizen naar Byron Bay. Het is alleen zo ontzettend ver weg!

Over reizen met kinderen

Wat hoop je je kinderen mee te geven op reis?
Hoe mooi en divers de wereld is. Dat verschil in cultuur en natuur juist iets is om te omarmen en dat je er niet bang voor moet zijn. Dat de wereld echt aan je voeten ligt. Het genieten van niet-materialistische dingen, zoals een prachtige zonsopkomst, een lokaal exotisch gerecht, en onverwachtse ontmoetingen. En ik hoop dat ze net als wij altijd nieuwsgierig zullen blijven naar het onbekende.

Wat waardeer je het meest aan reizen met kinderen?
Iets wat ik niet had verwacht is dat het reizen met kinderen (toegegeven: we hebben er nog maar een) je juist ook op onverwachte plekken kan brengen. Zo ontdekten we het meest fantastische dorpje in Portugal omdat Luc in slaap was gevallen in de auto en we hem toch zeker een uurtje wilden laten slapen. Ik keek op Google Maps, zag een kustplaatsje met een droom van een naam, Odeceixe, en we besloten erheen te rijden. Beste ontdekking van de reis! Zelfs zo mooi dat we hebben besloten daar heen te gaan voor onze eerste vakantie als gezin van vier. Iets anders wat ik enorm waardeer aan reizen met een kleine is je te realiseren dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Veel mensen zijn vaak kritisch als het gaat over reizen met kinderen, want “dat doe je alleen voor jezelf, je kind heeft er helemaal niks aan”. Dat vind ik echt grote onzin. Luc is enorm in z’n nopjes als we als gezin op avontuur zijn. 24/7 quality time met papa en mama is natuurlijk sowieso een groot feest, en al helemaal als papa en mama ook enorm relaxed zijn. En net zoals voor volwassenen geldt, “traveling broadens the mind and soul” , geldt dat wat mij betreft ook voor kinderen. Of ze het nou bewust meekrijgen of niet. Natuurlijk, als reizen niks voor je is dan moet je het ook vooral niet met kinderen gaan doen. Maar voor ons is het echt een onderdeel van ons leven; al ver voordat we elkaar – in het buitenland – leerden kennen. Dat we dit nu als gezin kunnen doen is 100% een verrijking van onze reiservaring.


Lara schreef een blog over Vila Nova de Milfontes en de foto’s geven precies weer hoe mooi Portugal is en waarom ik er zo van hou!


Zijn er ook nadelen aan reizen met kinderen?
Ik ben vast heel optimistisch (en misschien wat naïef), maar ik vind van niet. Ik geloof echt dat je eigen mindset bepaalt hoe je tegen dingen aankijkt. Dus als jij al stress krijgt van de gedachte een vliegtuig in te stappen met een kind, doe het dan alsjeblieft niet. Maar als je net als ik juist vlinders in je buik krijgt als je denkt aan een nieuw avontuur met je kleine, dan zal de ervaring ook geweldig zijn. Kinderen pikken meer op dan we denken, en dus zijn wij ons heel erg bewust van het feit dat we niet enorm gaan stressen op reisdagen, daar wordt het alleen maar erger van. Breathe in, breathe out. Ook als je vertraging hebt of je koffer niet aankomt. Oke vooruit, een klein nadeeltje is dat we ’s avonds niet meer echt de hort op kunnen. Al is er een hoop mogelijk met een babyfoon app en een fijne hotelbar; zo zaten wij in Canada lekker in de rooftop hot tub van ons hotel terwijl Luc lag te slapen.

Stiekem (of eigenlijk helemaal niet stiekem) dromen we ervan om te verhuizen naar Byron Bay. Het is alleen zo ontzettend ver weg!

Wat zou je andere ouders willen meegeven over reizen met kinderen?
Eigenlijk wat ik hiervoor al zei: blijf relaxed. Soms makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar het kan zo bepalend zijn voor hoe de rest van de dag gaat. En daarnaast: heb ALTIJD voldoende snacks. Veel meer dan je denkt. Niets is erger dan een hongerig (en dus chagrijnig) kind. Uh, dit geldt ook voor zwangere vrouwen overigens… Verder heb ik onlangs op mijn blog een mega uitgebreid stuk geschreven over lange vliegreizen met jonge kinderen, en een van mijn belangrijkste tips is je vluchttijden weloverwogen te kiezen (voor zover mogelijk), en verder dat je gewoon moet accepteren dat een reisdag niet de dag is om je extreem vast te houden aan schema’s en regeltjes.

Welke reis zou je nog wel eens over willen doen?
Lastig! Onze huwelijksreis was wel echt een behoorlijk bucket list dingetje, net als de reis door Noord-Korea uiteraard. Maar ik denk dat ik toch zou kiezen voor onze tijd in Australië, dat was echt een droom die werkelijkheid werd.

Wat is je mooiste reisherinnering?
Oh jeetje, nog zo’n lastige… Toch komt meteen het beeld van een zonsopkomst op het strand van Byron Bay in me op. Ook ontdekten we daar dat baby nummer twee in aantocht is, dus dat zal ook altijd een bijzondere herinnering blijven. En een van de grappigste reisherinneringen is dat we, nog geen uur nadat we waren geland in Pyongyang, in een soort bierbrouwerij zaten (waar slechts 1 van de zogenaamd 8 verschillende bieren beschikbaar was), en ineens André Rieu op een groot scherm achter ons zagen. Onze eigen André, in een bierbrouwerij in het meest afgesloten land van de wereld!

Wat is je ‘slechtste’ reisherinnering?
Gelukkig hebben we weinig echt vervelende dingen meegemaakt op reis, afgezien van hier en daar wat autopech. Maar wat ik wel altijd heel ongemakkelijk vind, zijn van die momenten dat je in een tempel, kerk, of ander heilig oord bent, en dat je dan door een wellicht wel of wellicht niet daadwerkelijk religieuze persoon wordt “gevraagd” wat je over hebt voor het welzijn van je dierbaren. Oftewel: hoeveel geld ga jij mij nu geven. En dat wordt natuurlijk steeds meer en meer als je eenmaal toegeeft. Maar als je niet toegeeft… Tja, je staat wel in een tempel tegenover een of andere sjamaan. Je kent het wel. Ik krijg hier altijd een enorm naar gevoel van, al weet ik heel goed dat dit voor hen ook een manier is om aan inkomsten te komen. Ik heb dan liever dat ze entree vragen en een donatiebox neerzetten, maar goed, wie ben ik…

Noem drie items die sowieso in je tas gaan als je op reis gaat.
Camera, zonnebril, lippenbalsem. Oh ja, en mijn paspoort natuurlijk! Nu we met een mini reizen zijn onze Babyzen Yoyo kinderwagen (die in de vliegtuigcabine mag!) en onze Ergobaby draagzak echt onmisbaar.

Welke bestemming heeft je het meest verrast?
Hm, ik zou nu natuurlijk een hele avontuurlijke bestemming kunnen noemen, maar daarvan wist ik vooraf dat het heel bijzonder zou zijn. Een bestemming waar ik echt door verrast ben is de eilandengroep de Azoren. Officieel horen deze eilanden in de Atlantische Oceaan bij Portugal, en ze voelen ook heel Portugees aan, maar in werkelijkheid liggen ze net zo dicht bij Amerika als bij Europa. De natuur deed mij enorm veel aan Hawaii, maar ook aan Scandinavië, en Fuerteventura denken. Heel bijzonder! En dat op nog geen 5 uurtjes vliegen van Amsterdam.

Wat is het mooiste natuurwonder wat je ooit hebt gezien?
Ik moest er even over nadenken maar ik denk dat het zien van de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe vanuit een microlight (een soort vliegende skelter) wel echt een hoogtepunt was.

Als je in eigen land weggaat, waar ga je dan graag heen?
De Veluwe! De afgelopen jaren zijn we ieder jaar wel een of meerdere nachtjes op de Veluwe geweest, en het blijft mijn favoriete plek in Nederland om er echt even tussenuit te zijn.

Wat zijn je favoriete bestemmingen voor citytrips?
Absoluut Hong Kong. Een paar jaar geleden was er een tijdje sprake van een mogelijke verhuizing naar Hong Kong en ik stond echt te springen. Helaas ging het uiteindelijk niet door, maar iedere keer als we in Hong Kong zijn, vind ik het weer zo heerlijk. Ik denk dat het de mix is tussen de Aziatische sfeer en het geordende van de Britse invloeden. En de dim sum natuurlijk! Dichterbij huis ben ik nog altijd dol op korte tripjes naar Londen. En de Poolse stad Wroclaw is fantastisch voor een (betaalbare) citytrip!


Duik even in de archieven op Lara’s blog. Zoveel bestemmingen op haar lijst dat je er jaloers van zou worden..! (ok, ik ben jaloers, ik geef het toe)


Wat staat er op je bucketlist?
Met stip op 1: een wereldreis met onze kinderen. Voordat Luc leerplichtig is willen we heel graag 6 maanden (vooruit, 3 is ook goed) de wereld rondtrekken als gezin. We hebben ook al een beetje de route uitgestippeld. Wat er voor nu op het lijstje staat is via de Zijderoute naar China en dan naar Japan, dan roadtrippen in Australië en Nieuw-Zeeland, eilandhoppen in Polynesië, vervolgens rondtrekken door Chili, Argentinië en Uruguay, en dan oversteken naar Afrika voor Mozambique, Tanzania en Kenia. Best ambitieus he? Het is niet voor niets een bucket list toch :).

Waar gaat jullie volgende reis naartoe?
Op het moment staan er twee reizen semi-gepland. In het najaar willen we een paar dagen naar Portugal (mama wil weer surfen!), dat wordt dan onze eerste trip met twee kindjes. En verder gaan we waarschijnlijk in de winter naar Colombia. Een land dat hoog op ons lijstje staat en sinds kort hebben we er ook familie wonen. Ook wil ik ontzettend graag naar Mexico City; de stad fascineert me enorm, zeker na het lezen van het boek First Stop In The New World. Wie weet dat we het met Colombia kunnen combineren. En in 2020 zijn we 10 jaar samen, en het lijkt me geweldig om terug te gaan naar de plek waar we elkaar voor het eerst hebben ontmoet: onder een prachtige oude boom voor onze dorm op Harvard University.

Op reis met Lara

Keuzes keuzes…

All Inclusive Resort of Camping?
Daar hoef ik niet eens over na te denken: camping. Maar dan wel eentje midden in de natuur.
Azië of Zuid Amerika?
Oeh dat is een moeilijke… Toch Azië. Denk ik.
Vliegtuig of Roadtrip?
Mag ik ook zeggen: met het vliegtuig richting de road trip? 😉
Treinreis of Busreis?
Absoluut een treinreis. Al vond ik de sleeper bus met stapelbedden (!) die we eens in China namen ook best comfortabel.
Stand of Zwembad?
Strand. En dan uiteraard wel met een beetje surfable waves!
Stad of Natuur?
Tot een paar jaar geleden zou ik meteen “stad” gezegd hebben, maar nu gaat mijn voorkeur echt uit naar natuur.
Backpack of Koffer?
Haha, precies er tussen in. Sinds een aantal jaren reizen we met wheeled duffels (van oa Dakine, Burton en EastPak) en dat is echt het beste van allebei. Ze zijn namelijk zacht en flexibel, en dus superhandig in een campertje te proppen, maar ze hebben ook wieltjes waardoor je niet meteen je rug breekt met al dat gesleep.
Zonvakantie of Sneeuwvakantie?
Ik houd enorm van snowboarden, en de wereld zien onder een laagje sneeuw blijft altijd magisch, maar ik ga toch voor een zonnige bestemming. Niets lekkerder dan op je slippertjes rondstruinen met een ijsje in je hand.

Lieve Lara, wauw, wát een bak aan reisinspiratie heb je mij gegeven. Haha, ik wil nu overal naartoe! Nog even en dan is jullie tweede jongetje er (yay, boysmom!) en wens je heel veel reisgeluk de komende jaren met je drie mannen. Keep exploring!! Ik geniet sowieso mee (en zet weer eens wat erbij op onze bucket list).

Volgen jullie Lara al op Instagram? @littlelarey

Gebruik deze foto om het artikel op te slaan op Pinterest! Op die manier kun je later nog eens teruglezen.

Ook meedoen aan deze rubriek? Leuk! Mail me op hello@thethingswelike.nl of stuur me een berichtje via Instagram @thethingswelike.nl

3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge