Newcastle met kinderen, dit zijn de leukste plekken!

Afgelopen oktober gingen wij met DFDS Seaways met de boot naar Newcastle. Dat was – met name voor Tijmen – al een avontuur op zich. Ik kan je alleen maar aanraden om de oversteek te maken. In deze blog vertel ik je wat de leukste plekken zijn voor een geslaagde trip met kinderen (zonder kids zijn deze tips trouwens ook bruikbaar) in Newcastle. Een verrassend leuke stad om te bezoeken! 

Ouders van Nu

Ik schreef al een artikel voor Ouders van Nu over onze reis naar Newcastle. Daar geef ik al een hoop tips over de Engelse havenstad. Want ik kan me voorstellen dat men zo zijn twijfels heeft. Newcastle, dat is toch die stad van Geordie Shore en Newcastle United? Waar menig persoon half naakt over straat banjert? Nou lang niet iedereen – thank god – maar ik lig regelmatig in een deuk over hoe sommige mensen erbij lopen. Gelukkig heeft Newcastle zoveel meer te bieden en geloof me, het is heel leuk! 

We weten de leukste plekken zonder al te veel moeite te vinden omdat mijn broer er met zijn gezin woont. En zij weten altijd precies waar we heen moeten. Ook wel eens fijn hoor, om niet alles zelf te hoeven uitvogelen. Zeker als je met kleine kinderen bent. Dan wil je gewoon recht op je doel af.  Met de ouders van nu onder je arm kom je al een heel eind, en met deze blog erbij kom je nog verder! 


Lees hier mijn artikel dat ik schreef voor Ouders van Nu over onze reis naar Newcastle. 


Buiten

Newcastle staat bekend om de vele bruggen over de Tyne, het zijn er maar liefst zeven. Bij mooi weer is The Quayside perfect om lekker langs te wandelen. Het is breed, de kinderen kunnen rennen of steppen en onderweg kom je terrasjes, goede take away koffie en speeltoestellen tegen.

Ouseburn

In Ouseburn, de leukste wijk van Newcastle, zit een kinderboerderij. Bij Ouseburn Farm hebben ze varkens, koeien, kippen en allerhande kleine dieren. Ook een flinke moestuin met groenten die ze gebruiken voor het café, waar je terecht kunt voor een drankje of lunch.

Naar het park is altijd een goed idee met kinderen! Mijn broer woont in Gateshead met zijn gezin (dat is dus aan de overkant van de Tyne) en daar ligt ook Saltwell Park. Een groot park met een vijver, speeltuin, doolhof en veel heuveltjes waar je met de step af kunt sjezen (als je durft). Wil je in Newcastle blijven, ga dan naar Exhibition Park of Jesmond Dene Park. In die laatste is een grote speeltuin en een dierenweide met onder andere alpaca’s. Wat het echt Engels maakt is de Harry Potter achtige sfeer die er hangt door alle bruggetjes en kleine watervallen.

Saltwell Park

Musea

Op het gebied van musea heeft Newcastle een hoop te bieden. Kinderen zijn overal meer dan welkom en de meeste musea hebben speciale kinderprogramma’s of zalen. Dit zijn onze favorieten!

Het Great North Museum is een erg leuk natuurhistorisch museum. Opgezette dieren, een levensgroot skelet van een T-rex en allerhande knopjes waar op gedrukt kan worden. Hier houden kinderen van alle leeftijden zich prima een tijd bezig. En, het is gratis!

Great North Museum

Zeven verdiepingen vol leesplezier. Bij Seven Stories komen kinderboeken tot leven. Er is een uitgebreid programma met allerlei activiteiten. Er worden boeken voorgelezen en ook al is dat uiteraard in het engels, het wordt zo levendig en leuk gedaan dat onze peuter er volop van genoot. Het is een echt ‘doe-museum’ dat al leuk is voor de allerkleinsten.

Als je langs de Tyne loopt zie je het imposante gebouw waar het Baltic Museum zich in bevindt al liggen. Een museum voor moderne kunst, geschikt voor jong en oud. Ga vooral ook even naar het restaurant op de bovenste verdieping; het uitzicht is hier fenomenaal! Ook bij dit museum betaal je geen entree en de museumshop is ook een aanrader.

Bij de Laing ArtGallery (ook weer gratis entree) is een speciale play area, waar kinderen kunnen ontdekken, spelen en in de verkleedkist kunnen duiken. In het bijbehorende café hebben ze speciale lunchboxen voor kinderen.

Eten & Drinken

Met kids (die niet stillzitten) wil je niet altijd uitgebreid gaan lunchen. Soms is het gewoon lekker om even iets makkelijks te doen. Ga een overheerlijke pizzapunt halen bij Slice in Grainger Market! De markt is een van de weinige authentieke plekken in het centrum (tussen al het shopping center geweld) waar je sfeer kunt proeven, fruit kunt kopen en dus die pizza moet gaan eten.

Op een zonnige dag is het goed toeven bij de Wylam Brewery in het oude Palace of Arts. De brouwerij ligt in het eerder genoemde Exhibition Park. Kinderen kunnen hier lekker rennen en spelen en in de zomer zijn er regelmatig live optredens.  Een hele toffe plek!

The Cycle Hub is een fijne plek om de dag te starten. Met goede koffie en lekkere brunchgerechten op de kaart zit je hier heerlijk. Als de zon schijnt kun je op het terras aan het water gaan zitten en heb je prachtig uitzcht over Newcastle.

Kiln

Ik noemde Ouseburn al, mijn favoriete gedeelte van de stad. Het is rauw, industrieel en er hangt een fijne sfeer. Een van de leukste plekken om te lunchen daar is Kiln. Tussen de industriële panden verwacht je niet direct een café, dat maakt de plek des te leuker. De lunchgerechten zijn heerlijk en je moet zeker even kijken welke zelfgemaakte taart je daarna gaat eten! 🙂

By The River Brew Co ligt langs de Tyne aan de Gateshead kant en is een verzameling van vrolijk beschilderde containers met streetfood uit alle windstreken. Ideaal met kids want iedereen kan kiezen wat hij/zij lekker vindt om het vervolgens aan een van de lange tafels op te peuzelen. Is het weer minder, reserveer dan een tafel bij Träkol, het restaurant dat bij de foodmarket hoort.

The River Brew Co

Omgeving

Newcastle is leuk en er is genoeg te doen, maar als je meer tijd hebt is het zeker de moeite waard om écht naar buiten te gaan! De omgeving is prachtig, je kunt naar de kust (zelfs met de metro) of landinwaarts. Maar dat bewaar ik voor een volgende blog!

Zijn jullie al eens in Newcastle geweest? De Ferry gaat dagelijks en het is een superleuke trip om met kinderen te maken!3

2 comments

  1. Ik ben er ooit een keer geweest toen wij nog geen kinderen hadden. Toen kwamen wij er vooral om te winkelen, maar Newcastle is erg mooi en ik hoop er ooit nog eens naartoe te kunnen gaan met mijn kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge