Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Je bent gek! Ik hoor het mijn broer nog zeggen toen ik enthousiast vertelde over onze plannen om met onze 2,5 jarige peuter en 7 maanden oude baby met DFDS seaways de Ferry te nemen naar Newcastle. Gezellig, tussen de dronken feestgangers. Zou het echt zo zijn? Je leest er alles over in deze blog, een eerlijk verslag.

Grote boot met blauw en wit

Gaan we met de boot? De grote boot met blauw en wit? Tijmen is al dagenlang aan het vragen en nu is het dan eindelijk zover. Spullen pakken is nogal een chaotische aangelegenheid met een peuter die zo hyper is, kan ik je vertellen. Middagdutje? Geen denken aan. Dus we vertrekken heel erg op tijd richting IJmuiden. 

Daar aangekomen zetten we de auto voor de Felison Terminal waar we op een grasveldje gratis kunnen parkeren. Er staan genoeg auto’s dus we keuren het goed; dit zal wel veilig zijn. Twee minuten later staan we in de terminal en checken we in. Even door de paspoortcontrole en we mogen de boot op.

Tijmen kan niet wachten en we horen allemaal kreten als ‘wow! en kijk, kijk!’ om ons heen. Jonas is een beetje pips want die heeft thuis 2 keer moeten overgeven. Arme man. Hopelijk blijft het hierbij.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Vertier aan boord

We worden verwelkomd op het schip en al snel vinden we onze weg naar ons slaapvertrek voor die nacht. We hebben een speciale familiehut, hier kun je met maximaal 5 personen slapen. Rechts een stapelbed van 3 bedden boven elkaar, links een bed met de mogelijkheid daarboven nog een bed uit te klappen. De hut heeft verder een kleine badkamer met toilet, wastafel en douche. Het is simpel, maar meer heb je voor een nacht niet nodig. Wat ons meteen opvalt: het is superschoon!

Tijd om op verkenning te gaan! Er is genoeg te doen om je tijd door te komen. Er is een Kidz’ Club met ballenbak en ander vertier. Je snapt, Tijmen is hier niet meer weg te krijgen. Dus we bestellen een koffie in aangrenzende Coffee Crew Café, waar ze Starbucks koffie en allerhande cakes en taarten serveren. Het lukt daarna op de een of andere manier toch (misschien hebben we hem wel omgekocht) om verder te gaan en we gaan het dek op.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

We hebben ontzettend geluk met het weer en blijven een tijd buiten zodat we de boot weg kunnen zien varen. Tijmen lijkt het zich amper te beseffen, dat we varen. Hij blijft maar vragen, is dit onze boot? Gaan we nu varen? De zeemeeuwen trekken zijn interesse, de vuurtoren is ook heel boeiend. En het schuim van de golven! Zo mooi, de verwondering van een peuter. Wat wij normaal vinden is door de ogen van Tijmen dus echt machtig mooi. Het zet alles weer in een ander perspectief.

Om 18.15 schuiven we aan in het buffetrestaurant ‘Explorer’s Kitchen’. Ik ben niet gek op buffetten, maar alles zag er heel erg verzorgd en netjes uit. Keus te over dus voor iedereen zit er iets bij. Ook voor kinderen. Prima gegeten dus. En we zaten vlakbij een raam dus het was een ‘dinner with a view’. Daar kan ik dus echt uren naar kijken, de zee en de lucht.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Omdat we niet om 19.30 in een donkere hut willen gaan zitten als de kids op bed liggen besluiten we gewoon te kijken hoe lang Tijmen het volhoudt. Jonas slaapt inmiddels al in de kinderwagen. We drinken wat in de Compass Bar terwijl er live muziek is. Leuk sfeertje, er komen allemaal golden oldies voorbij en Tijmen danst er vrolijk op los. Ondertussen steelt hij de harten van de mensen die om ons heen zitten. Hij is ontzettend vrolijk en lijkt nog lang niet te gaan stoppen. Rond half 11 besluiten we richting hut te gaan. Toch flink doorgehaald voor ons doen. 😉

Voor Jonas hebben we een Deryan travelcot geleend van een vriendin. Voor wie het niet kent, dat is een pop-up bedje met een opblaasbaar matrasje. Lijkt op een tentje en staat binnen luttele seconden op. We leggen 1 matras op de grond zodat Tijmen daar kan liggen. Die rolt nog wel eens wat kanten op namelijk. Je kunt ook bij de balie een extra beugel halen die je op het bed kunt klikken.

Tot zover, lekker slapen. Nee….toch niet. Nog geen 5 minuten later moet Jonas weer overgeven. Alles nat in het tentje. We leggen hem op het laagste bed (bijna op de grond) en hij slaapt gelukkig weer snel.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Vooral onze jongens sliepen als roosjes. We worden rustig wakker, douchen en pakken onze spullen in. Tijd voor het ontbijt. Wederom een uitgebreid buffet met allerhande opties. English breakfast is mij te heftig dus ik hou het bij yoghurt met muesli, vers fruit enz. De zon komt ondertussen op en de lucht is prachtig.

En dan zijn we er al bijna. Dat ging snel. We gaan het dek op, de zon schijnt en we hebben prachtig uitzicht over de Tyne river. Het schip meert aan en er is natuurlijk genoeg te zien. Zeker voor een tweejarige peuter. Oom Reinder staat al te wachten op ons. Helaas duurt dat wachten erg lang want voor we de boot af zijn en de paspoortcontrole door zijn is het een uur later..

Maar, we zijn er! Jonas is weer opgeknapt. En we gaan er een mooi weekend van maken. Samen met mijn broer, schoonzus, nichtje Fenne en neefje Lucas, die in Newcastle wonen. Binnenkort dus ook een verslag over hotspots in Newcastle(met jonge kinderen).

Ook de terugreis liep gesmeerd. Dit keer zaten we niet op de King Seaways maar de Princess Seaways. Beide vergelijkbare schepen maar we vonden de Kidz Club leuker (en overzichtelijker) op de Princess Seaways en de hut was net wat beter ingedeeld. Maar dat laatste kan natuurlijk ook toeval zijn. We zagen iets meer hooggehakte meiden richting de ‘disco’ gaan, maar qua hoeveelheid mensen was het rustiger dan op de heenreis.

We kijken terug op een superleuke trip. Tijmen vond de grote boot prachtig en heeft zich kostelijk geamuseerd. Zeker voor herhaling vatbaar dus! Ik vond het ook echt niet afgeladen vol en we hebben rustig kunnen slapen. Een fijne manier van reizen zo!

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Kidsproof op citytrip

Voor mij staat de draagzak toch wel bovenaan als het gaat om onmisbare items als je met kleine kinderen reist. We hadden onze nieuwe Tula Toddler draagzak mee voor Tijmen. Een kind van 15 kilo de hele tijd tillen is vermoeiend. Maar in de Tula wordt het gewicht dusdanig fijn en ergonomisch verdeeld dat het ineens niet meer zo zwaar is. Superfijne draagzak! Voor Jonas hadden we de Ergobaby 360 bij ons. 

Daarnaast nog de buggy met een warme voetenzak van Ukje. Dat is echt een aanrader want de wind kan behoorlijk koud zijn! Jonas lag er zo lekker warm bij. Er zijn liften op het schip dus je komt overal makkelijk. Het duurt soms even voor je erin zit. Vooral bij aankomst en vertrek.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Praktisch

 • Boek op tijd: dat scheelt zeker in de kosten! Het aantal familiehutten is beperkt dus ook daarom is het aan te raden. Je auto kan mee maar als je van plan bent om in Newcastle te blijven is dat echt niet nodig.
 • Afvaarten gaan dagelijks vanaf IJmuiden en vertrekken om 17.15. Om 9.15 kom je aan in Newcastle. Ik zou persoonlijk niet kiezen voor de minicruise (dan ben je maar een paar uur in Newcastle) maar zeker iets langer blijven. Er is genoeg te doen in Newcastle! 
 • Aan boord hanteren ze Nederlandse tijd als lokale tijd. In Engeland is het 1 uur vroeger. 
 • Het is een groot schip dus je merkt weinig van het deinen (op de terugweg hadden we er iets meer last van, het waaide flink). Toch zeeziek? Je kunt een pilletje halen bij de service desk. Niet voor kinderen…dus als je al op voorhand weet dat je kind er gevoelig voor is kun je het beste iets meenemen! Primatour bijvoorbeeld, dat kun je vanaf 2 jaar gebruiken. Er zijn ook speciale armbanden die drukpunten hebben waardoor je niet zeeziek wordt. 
 • Diner en ontbijt kun je het beste bij je boeking reserveren. Scheelt in kosten en je bent verzekerd van een plek in het restaurant. Het was namelijk druk! 
 • Wij gingen doordeweeks (vertrek donderdag, terug maandag), dat is aan te raden als je met kinderen gaat. In het weekend zijn er wel feestgangers hoorden we (nu zagen we her en der een verdwaalde party animal). 
 • Beter gebruik je je mobiel niet op het schip! Want je zit dan op de satelliet en geloof me, dat zorgt voor een gepeperde rekening. Kun je echt niet zonder internet? Koop dan een wifi pass aan boord. 
 • Aankomst en vertrek in Newcastle vonden wij qua uitzicht op het dek echt het mooiste. Ga dus zeker even naar buiten als het weer dat toelaat.
 • Hou er rekening mee dat je bij aankomst in Engeland in een flinke rij terecht kunt komen bij de paspoortcontrole. Bij ons duurde het bijna een uur en waren ze behoorlijk streng (misschien vanwege de naderende Brexit?).

Nog meer vragen? Op de site van DFDS seaways kun je alle info die je zoekt vinden. Er is een speciale pagina over reizen met kinderen en veelgestelde vragen.

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Met kleine kinderen op de Ferry naar Newcastle

Deze trip is tot stand gekomen in samenwerking met DFDS seaways. Normaal vliegen we naar Newcastle maar ik wou heel graag eens ervaren hoe het was om de boot te nemen. Iets wat zelfs op onze familie bucket list stond. Kunnen we die mooi afvinken!

0

15 comments

 1. Wauw!! Wat een super mooie blog, wat fijn dat iedereen het zo leuk heeft gehad! Ik ben 2 keer met de boot naar new castle geweest, en 2 keer ben ik daar bijna de hele dag in de primark geweest! Haha

 2. Wat een mooie foto’s! Moet een heel avontuur geweest zijn voor de kinderen. Ik heb al de oversteek gemaakt naar Hull maar nog niet met kinderen. Dat zou wel iets voor in de toekomst kunnen zijn

  1. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar het is echt een verrassend leuke stad met kinderen. Mijn broer woont er natuurlijk dus wij hebben tips van eerste hand. Er zijn leuke musea speciaal voor kinderen bijvoorbeeld. Binnenkort schrijf ik hier nog een blog over.

 3. He, wat een heerlijke trip, zo’n boot is ook echt geweldig voor kleine kinderen.
  Mooi dat jullie mazzel hadden met het weer. Familie van mij was vorig jaar met kind erheen geweest, en toen was er net storm. Dat was ook memorabel allemaal, maar toch anders. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge