Luieren als een koning op het Griekse eiland Folegandros

Soms kom je op plekken waarvan je nooit had gedacht dat het bestond. Dat had ik met Folegandros, een droom van een eiland. Met mijn moeder ging ik 2 weken naar Griekenland. Het was in mei, nog een periode dat het voorseizoen is en we hadden enkel de eerste nacht in Piraeus, de haven van Athene, vastgelegd. De rest zouden we wel zien, en met de Lonely Planet in onze rugzak vertrokken we. Op de bonnefooi. Lekker, de hele vakantie ligt voor ons open.

We lezen op de hotelkamer over de vele Griekse Eilanden. Met mijn vader ben ik, toen ik een jaar of 13 was al eens eerder in Griekenland geweest. Zo ook op Naxos en Santorini. Van Naxos herinner ik me vooral nog het stormachtige weer. Erg jammer was dat destijds, zit je op een eiland, waai je letterlijk weg. Nog maar eens proberen dan? Uiteindelijk gingen we naar 4 eilanden die allemaal tot de Cycladen behoren: Naxos, Santorini, Ios en Folegandros. In deze blog vertel ik jullie over onze absolute favoriet: Folegandros.

Klein maar fijn

Folegandros dus, met een lengte van 14,5 kilometer lang en zo’n 4 kilometer breed is dit het kleinste eiland van bovengenoemde 4 eilanden. Als je de boot neemt vanuit Piraeus is het ongeveer 4,5 uur varen. Als je geluk heb zit je heerlijk in de zon op het dek, bepaald geen straf! Het eiland telt zo’n 650 inwoners en er zijn een paar mini dorpjes met midden op het eiland Chora (zo ongeveer ieder eiland van de Cycladen heeft een dorp met die naam, vrij vetaald betekent het hoofdstad). We komen aan in Karavostasis, het haventje van Folegandros. Het eiland is dor en veelal onbegroeid, een kenmerk van de Cycladen. Maar de charmante witte huisjes, vele kerkjes met al dan niet een mooie witte of blauwe koepel en prachtige vergezichten maken dat allemaal goed.

Via booking.com kijken we steeds een dag of 2 van tevoren waar we iets leuks kunnen vinden. Aangezien het voorseizoen is en Griekenland behoorlijk op zijn gat ligt qua economie is het spotgoedkoop. We overnachten soms in de mooiste accommodaties voor 15 euro per nacht. We stuitten op de perfecte plek: Coral Apartments. Het is op een paar minuten lopen van de boot en er is een strandje met wat barretjes. Een prachtige romantische en relaxte plek. We hebben een fijn appartement met een mini terras aan de tuin waar we heerlijk zitten, beetje lezen, spelletje doen en verder helemaal NIKS.

Luieren als een koning

Folegandros is niet de plek waar je heen moet als je iedere vakantiedag allerhande activiteiten wilt ondernemen. Ik weet niet hoe het in het hoogseizoen is, maar in het voorseizoen is hier dus bijna helemaal niks te doen. Natuurlijk doen we wel wat, want helemaal niks doen zit niet bepaald in onze aard dus de 4 dagen dat we er zijn vermaken we ons met een beetje wandelen, lunchen, foto’s maken, lezen, strandjes bezoeken en nog meer eten. De Griekse keuken is wel aan ons besteed, vooral de plateaus met allerhande hapjes, tzatziki, groenten, vlees. Als toetje Griekse yoghurt met fruit en honing. Ook maken we vrienden met de lokale katten die af en toe getrakteerd worden door ons op een blikje tonijn. Op dit eiland zijn we verreweg het minst actief van de hele vakantie, de perfecte plek dus om tot rust te komen!

Er is weinig verkeer te bekennen op Folegandros. Er rijdt een bus. Het eiland heeft een vaste chauffeur die, jawel, zijn dienstregeling op een krijtbord kalkt en zijn ritjes over het eiland tuft in een mooie oude Mercedes bus. Past helemaal in het plaatje. Bergje op, bergje af. Eigenlijk kun je twee ritten maken. Naar Chora, het dorp boven op de berg en nog een dorp verder Ano Meria genaamd. Die laatste is écht boerenland.

In Chora is het te doen. We moesten zo lachen toen we erachter kwamen dat bijna iedere gerespecteerde opa en oma (vooral opa’s) hier een vaste stoel heeft bij een van de plaatselijke cafeetjes. Er hangen serieus papiertjes met namen op de stoelen. En iedereen ‘chillt’ erop los. De mensen en de vele katten. Het lijkt soms wel of ze aan het wachten zijn. Maar op wat? Gelukkig op dit moment niet op hordes toeristen. Stilte voor de storm (van het hoogseizoen) misschien?

Verademing

Na het drukke en toeristische Santorini waar je letterlijk struikelde over de Aziatische bruidsparen is Folegandros een verademing om te zijn. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de sfeer is gemoedelijk, het eten is lekker. Wat wil een mens nog meer? Ik hoop dat het tegenwoordig nog steeds zo goed toeven is in het voorseizoen op Folegandros. Ik zou dus zeggen pak een paar goede boeken in en ga het met eigen ogen zien! Ik sluit af met mijn fotoverslag, dit keer geen tips qua adresjes want die zijn er maar weinig en alles klopte gewoon op deze droom van een eiland waar we luierden als koningen! Of koninginnen, ook goed.

We maakten deze reis in mei 2011, al een tijd terug dus. Ik zou graag nog eens terug gaan en hoop dan stiekem nog steeds hetzelfde aan te treffen!

0

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge