Lissabon: de perfecte bestemming voor een citytrip met kinderen

Wil je binnenkort op citytrip met de kinderen? Of ga je wellicht op vakantie naar Portugal en denk je erover om een dag een stad te bezoeken? Ga naar Lissabon! Een superleuke bestemming voor ouders én kinderen. Afgelopen mei namen we vanuit de Oostelijke Algarve de trein naar Lissabon om daar onze vakantie af te sluiten met een paar dagen in de bruisende hoofdstad van Portugal. Ik geef je praktische tips en de leukste plekken om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden.

Praktische tips

 • Wij waren zelf met 4 volwassenen en 2 baby’s van net 1 jaar. Daardoor was het ideaal om een appartement te huren. Wij huurden dit appartement midden in de stad. Het was van alle gemakken voorzien, een ruime woonkamer, aparte keuken, 2 slaapkamers en zelfs 2 badkamers. En, heel handig: ze hadden twee campingbedjes voor ons. Kortom, de juiste basis als je met kleintjes op pad bent. Zo hadden zij alle ruimte om rond te banjeren door het appartement en wij konden ‘s avonds als de kleintjes op bed lagen relaxed een wijntje in de woonkamer drinken met de ramen open.
 • Neem een draagzak mee! Lissabon is gebouwd op 7 flinke heuvels en wil je wat van de stad zien dan loop je natuurlijk ook flink wat stukken. Bergje op, bergje af… Als je dan toch een buggy mee hebt (wij hadden beide), zorg dan voor een buggy die compact is en makkelijk inklapt. Zo kun je toch nog in een tram stappen zonder al teveel gedoe. De trams zijn meestal druk dus inklappen is onvermijdelijk. In de metro heb je vaak wel genoeg ruimte. Hou er rekening mee dat je af en toe de buggy moet tillen want er zijn ook heel wat trappen door al die heuvels (vooral in de wijk Alfama). Veel stoepjes zijn smal en straten bestaan uit keitjes dus hou rekening met enige frustratie als je je voortbeweegt met een buggy. Gelukkig was onze Easywalker Mini wel tegen een stootje opgewassen, maar man, af en toe was het héél vermoeiend en waren we blij met de draagzak!
 • Lissabon kent een groot openbaar vervoer netwerk bestaande uit metro, trein, tram, bus, ferry en hier en daar een lift. Losse ritten zijn niet zo voordelig. Beter koop je een Viva Viagem of 7 Colinas kaart, die werkt als ov-chipkaart. Je koopt de kaart voor 50 cent en kunt hem dan opladen voor € 6,15 per 24 uur (je kunt in een keer voor de hele periode dat je in de stad bent opladen als je dat wilt). Deze is geldig in de metro, bus, tram en lift. Je koopt hem op het Rossio, het grote centrale plein, bij het Carris loket of in een metro station.
 • Portugezen zijn dol op kinderen, bijna ieder restaurant heeft meerdere kinderstoelen ter beschikking, dus dat onderdeel is getackeld. 😉

LX Factory, wandelen langs de Taag & Pasteis de Belém

Ik schreef al eerder een blog over de LX Factory. Dit is ook een fijne plek om met kinderen heen te gaan. Lekker even weg van de drukte, veel te zien (leuke streetart), ze kunnen er naar hartelust rondrennen want het is autovrij en het is een prima plek om te lunchen.

Combineer LX Factory met een wandeling langs de Taag. Als je wilt kun je helemaal vanaf het centrum langs de rivier wandelen richting de Torre de Belém, dat is zo’n 7.5 kilometer. Maar vanaf de LX Factory ben je meteen bij het leukste gedeelte dat begint bij de Docas en de Ponte de 25 Abril. Langs het water heb je genoeg ruimte om te lopen, even geen heuvels en tot aan de attracties die veel toeristen trekken is het rustig. Die attracties zijn de Padrão dos Descobrimentos (monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend) en de Torre de Belém, zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Vanaf daar loop je weer van het water af richting de wijk Belém waar je de tram terug kunt nemen richting centrum.

Als je hongerig bent geworden, sla dan Pasteis de Belém niet over. Kinderen zullen smullen van de Pasteis de Belém, dé beroemde custard taartjes die daar in het nabij gelegen klooster voor het eerst gemaakt werden. Een geheim recept, dat niemand kan evenaren. Ga vooral niet buiten in de rij staan, maar loop door naar binnen. Daar heb je meerdere zalen (het is hier groot!) en kun je aansluiten in een kleine rij voor een tafeltje. Gaat vele malen sneller. Ga ook even met de kinderen kijken bij de bakkerij (ergens midden in de zaak). Door de grote ramen heen zie je werkelijk duizenden gebakjes. Je krijgt hier trouwens ook broodjes, tosti’s. quiche en andere dingen. Gewoon een prima plek om te lunchen!

Parque das Naçoes & Oceanario

Een heel ander deel van de stad, modern en ruim opgezet. Neem de metro naar Oriente, loop door het winkelcentrum en je komt uit bij het Parque das Naçoes. In 1998 werd hier de wereldexpo gehouden met het thema water. Dat zie je overal in terug. Bijzondere watertjes met een soort golfbeweging, fonteinen, een bassin waar je kunt waterfietsen en de leukste bezienswaardigheid voor kinderen in Lissabon: het aquarium.

Het prachtige Oceanário de Lisboa is een van de grootste aquariums in Europa (door Tripadvisor dit jaar uitgeroepen tot mooiste aquarium van de wereld!) en heeft een overkoepelend thema; het beschermen van de oceanen. Door middel van een route die om een gigantische watertank loopt zie je alles. In de watertank, waar meer dan 5 miljoen liter water in zit, zwemmen honderden vissen, waaronder haaien, roggen en grote manta’s. Het is voor iedereen een leerzaam uitje en je kijkt je ogen uit.

Onze Tijmen was net 1 jaar geworden en vond het prachtig, hij bleef maar wijzen naar alle vissen die voorbij kwamen. Op een warme zomerdag trouwens ook een fijn uitstapje, want het is hier lekker koel! Tot 3 jaar is de entree gratis, tot 12 jaar €10,80 en volwassenen betalen €16,20. Dan heb je nog de Teleférico, een kabelbaan die je op 20 meter hoogte laat genieten van de omgeving, met geweldig uitzicht over de Taag en de 17 kilometer lange Vasco da Gama brug (rond de €5 euro voor een ritje).

Lissabon Aquarium

Tram 28 & Elevadors Bica + Santa Justa

Je kunt Lissabon eigenlijk niet verlaten voor je in een van de gele trammetjes hebt gezeten. Tram 28 is de meest toeristische tram, maar de route is zo vermakelijk. Je gaan stijl omhoog en omlaag, door de meest smalle straatjes (je denkt echt af en toe: dit gaat niet passen!) van de Alfama en de Bairro Alto. Een ritje in deze tram is overdag bijna niet te doen, rijendik staan ze bij iedere tramhalte te wachten.

Nu waren wij met twee baby’s op pad en dat staat gelijk aan: iedere dag vroeg wakker. In dit geval heel handig, we besloten rond 8 uur ‘s morgens de tram te nemen voor een rit. We stapten op bij Praça Martim Moniz, het beginpunt van de tram. Daardoor hadden we allemaal een zitplaats in de charmante oude tram en konden we de stad zien ontwaken voor onze ogen. Tijmen en zijn nichtje Fenne hadden ondertussen plezier voor tien, ze vonden het geweldig! Je kunt blijven zitten tot het eindpunt of halverwege uitstappen bij bijvoorbeeld het Castelo de São Jorge, het kasteel boven op de berg vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad.

In de stad heb je op verschillende punten ook liften waarmee je een stuk omhoog kunt. Ik heb soms medelijden met de oude mensjes als ik door de stad loop, je moet een stevig stel kuiten hebben wil je dit allemaal dagelijks lopen. Fijn als je een stukje kunt overbruggen met de lift. En geen gewone lift, maar ook zo’n old skool tram idee. Stijl omhoog, gekleurde huisjes aan weerszijden, super fotogeniek! Ik vind de Elevador da Bica en de Elevador Santa Justa de mooiste.

Dwalen door de Alfama & Lunchen bij Pois

De Alfama is de oudste wijk van de stad en het lijkt ook alsof de tijd hier stil is blijven staan. Overal hangt de was buiten, oude vrouwtjes hangen uit het raam te kletsen met elkaar en hier en daar kom je ineens iets verrassends tegen, bijvoorbeeld een papegaai in een kooi die loopt te babbelen tegen of een oude wasplaats die nog in gebruik is.

Dwaal door de kleine straatjes, het maakt niet uit of je even verdwaald, je komt wel weer uit op een punt dat je eerder hebt gezien. Het is een romantisch labyrinth van straatjes, doorkijkjes, pleinen, trappen en uitkijkpunten. Op dinsdag en zaterdag is er een leuke vlooienmarkt, Feira da Ladra, vrij vertaald ‘de dievenmarkt’. Leuk om over te struinen. Pas hier serieus op voor zakkenrollers, in heel Lissabon maar vooral op de markt en in de trams! Deze markt begint op Sāo Vincente de Fora.

En natuurlijk moet er ook weer geluncht worden. Dat kan op heel veel plekken. Wij ontdekten het leuke Pois, een plek waar je je meteen thuis voelt vanwege het huiskamer gevoel. Een ratjetoe aan bij elkaar geraapte meubels, aardig personeel en heel veel lekkere huisgemaakte dingen. Voor kinderen speelgoed, boekjes en kinderstoelen. Je zit wel binnen, maar dat is op sommige dagen wel lekker en je ontsnapt even aan de drukte. Een goede plek om even te onthaasten met all day Brunch en goede koffie! (R. de São João da Praça 93-95)

Uitkijkpunten over de stad

Lissabon kent door alle heuvels die de stad telt vele mooie uitkijkpunten over de stad. Mijn favoriete plek om aan het eind van de dag te genieten van een koud drankje met een ondergaande zon en uitzicht over Lissabon, de Taag en de brug is Miradouro de Santa Catarina. Er is een hoop te zien, vaak is er wel iemand die live muziek maakt en bij de kiosk kun je iets bestellen. Er zit meestal ook wat vaag volk te blowen en drinken, maar ze vallen niemand lastig dus laat je er niet door afschrikken. Er heerst een goede sfeer. Als je rustiger wilt zitten ga dan naar Miradouro de Graça (ook met kiosk), Miradouro de S. Pedro de Alcantara of Miradouro de Santa Luzia. Stuk voor stuk mooie plekken om even een pauze te nemen en de kinderen te laten spelen.

Uit eten met de kinderen

Eten is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Portugal. Daar kan ik me prima in vinden. Zoals ik al zei, in Portugal zijn de ook dol op kinderen dus die kinderstoelen in restaurants, dat zit meestal wel goed. ‘s Avonds uit eten gaan is soms wel even een uitdaging, de meeste restaurants gaan pas laat open, het is normaal om pas rond een uur of 9 aan te schuiven. Dan liggen de meeste Nederlandse kinderen al op apegapen. Nu zijn sommige restaurants wel eerder open, maar ik vind het persoonlijk wel gezellig als er wat volk zit.

Wij hebben ervoor gekozen om een beetje in het ritme van onze kleine man te blijven destijds. Uitgebreid ‘s middags lunchen (dat kan op heel veel plekken) en ‘s avonds iets makkelijks in ons appartement. Waar je de hele dag terecht kunt, dus ook voor een early dinner is Mercado da Ribeira. Een grote markthal met wel 30 verschillende kramen waar je eten kunt bestellen uit alle windstreken. Hetzelfde idee als de Foodhallen in Amsterdam. Lekker voor een keer, maar het is niet echt authentiek. Voor de pure Portugese keuken ga ik graag naar Toma La Da Ca (hier neem ik de vleesfondue) of Faca & Garfo (veel verse visgerechten). De sfeer is goed, het is betaalbaar en er zitten veel locals.

En, ben je nou met meer mensen op citytrip dan heb je instant oppas bij je. Handig! Allemaal een avondje uit! Dan is restaurant Pharmacia ook een heel goed idee. Daarna nog iets drinken in de Bairro Alto, de uitgaansbuurt van Lissabon met overal gezellige cafeetjes.

Lissabon blijft qua steden een van mijn favoriete bestemmingen, ik verheug me erop om weer terug te gaan!

1

6 comments

  1. Als kindloze trip ook zéker weten een aanrader! Echt een van mijn favoriete steden. De tips gelden dan ook, maar het praktische gedeelte kun je schrappen. 😉 En anders kun je het altijd nog eens doen als de kids iets ouder zijn en je geen draagzak / buggy meer nodig hebt.

 1. Zoals je weet afgelopen jaar ook in Lissabon geweest maar dan zonder onze kinderen! Inderdaad een heerlijke stad waar ik al vaker geweest ben. Veel van jouw tips hebben wij ook gedaan. De foodhallen
  vonden wij ook niet zo. De typisch Portugese restaurantjes zoals Faco&Garfe waren wel echt een aanrader!
  Ik heb er ook zeker geen bezwaar tegen om nog eens terug te gaan! Lissabon is ook een van mijn favo bestemmingen.

  1. Helemaal met je eens betreft de foodhallen, zoals ik al schreef niet echt authentiek en ook best overpriced. Meer een hipster-ding. 😉 Maar het kan wel een oplossing zijn als je even een hapje wilt eten met de kinderen en niet in een leeg restaurant wil zitten. Want daar is de hele dag volk. Ik verheug me er ook op weer terug te gaan, ook omdat er iedere keer weer iets nieuws te ontdekken valt!

 2. Zo leuk om te lezen! Grappig dat jullie weer andere dingen hebben gedaan daar dan wij. Als ik jouw stuk zo lees, denk ik… ik wil terug naar Lissabon!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge