Jakarta: gaan of overslaan?

Jakarta: gaan of overslaan? Het is een bestemming waar je veelal naartoe vliegt als je een leuk geprijsd ticket naar Indonesië wilt of doorvliegt naar een andere Aziatische bestemming. Maar is de grootste stad van Zuidoost Azië nou eigenlijk de moeite waard om een paar dagen te blijven of moet je er gewoon zo snel mogelijk weg? Ik ging met mijn beste vriendin 4 weken op reis naar Indonesië. We bleven de eerste twee nachten in Jakarta en probeerden deze giga stad enigszins te trotseren. Maar…wat te doen in Jakarta? In deze blog lees je of het meeviel of tegenviel en waar je dan eigenlijk heen moet in deze miljoenenstad.

Wat te doen in Jakarta?

Het oude Batavia

Wie de geschiedenis een beetje kent weet dat Batavia van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier was van de VOC in Azië en vervolgens, tot de onafhankelijkheid van Indonesië, de hoofdstad van Nederlands-Indië. Indonesië werd afhankelijk op 17 augustus 1945. Het oude centrum, vroeger dus Batavia heeft veel Nederlandse invloeden en ligt midden in Jakarta en heet tegenwoordig Kota. De architectuur is koloniaal en er zijn nog steeds een hoop dingen uit de VOC tijd te zien zoals enkele ophaalbruggen en het Gouverneurshuis aan het centrale Fatahillah plein. Op dit plein zie je veel locals én toeristen.

We werden binnen no time omringd door groepen tieners die selfie’s met ons wilden nemen. Het leek net alsof wij de attractie op het plein waren. We lieten het maar gewoon over ons heenkomen en vonden het wel grappig. Dit gebeurde trouwens nog regelmatig tijdens onze reis, voornamelijk op Java. Op het plein moet je trouwens het elegante Batavia café niet overslaan. Lekker even een verkoelende ice tea drinken in dit café dat bol staat van geschiedenis, de muren behangen met foto’s uit vroegere tijden. Het is voor Indonesische begrippen duur maar je zit er prachtig en kijkt uit over het plein.

Wij hebben op de bonnefooi door Kota rondgelopen en zagen mooie dingen, maar ook veel viezigheid en armoede rondom het kanaal waar de ophaalbruggen overheen gaan. Daar wonen de mensen letterlijk in hutjes langs het erg vervuilde water. Richting de oude haven Sunda Kelapa kwamen we nog een soort van lokale markt tegen. Havens vind ik altijd interessant om doorheen te lopen, door de bedrijvigheid, vissersboten en oude schepen.

Wat te doen in Jakarta?

Wat te doen in Jakarta?

Flaneren rondom het Nationaal Monument

Lapangan Merdeka, oftewel het vrijheidsplein lijkt wel dé ontmoetingsplek van Jakarta. Hele families strijken hier neer om te picknicken, flaneren en wandelen. Het 132 meter hoge nationale monument (MONAS) heeft Soekarno in 1961 laten bouwen en staat symbool voor de vrijheid van Indonesië. Het was overigens in 1975 klaar onder het bewind van Soeharto. Wij zijn hier rond zonsondergang en het krioelt van de mensen, overal zijn verkopers met eten, drinken en hysterisch speelgoed. De zon gaat onder en in de grote fonteinen verschijnen allerlei lichteffecten. De sfeer is goed en het is een prima plek om rond te lopen.

Het verkeer trotseren met de Bajaj of Becak

Jakarta = file. Het verkeer trotseren zal de grootste dagelijkse uitdaging zijn voor iedere inwoner van Jakarta. Je vraagt je serieus af waarom er geen metrosysteem of monorail in een giga stad als deze is. Maar er schijnt al een hele tijd aan gewerkt te worden… Je kunt er dus maar beter rekening mee houden dat je vast komt te staan in het verkeer en het als attractie te zien. Je kijkt je ogen ook uit, tussen de grote stroom aan auto’s, motoren, fietsen en alles daar tussenin. Al dan niet met mondkap of iets hipper: een sjaaltje om je te bedekken voor de vele uitlaatgassen.

Wij hebben ons er maar in ondergedompeld. Gelukkig waren de mannen die ons vervoerden erg vrolijk en vermakelijk, dus dat zorgde voor de nodige grappen onderweg. In het oude centrum namen we een Becak, oftewel een riksja fiets. Deze mag niet overal rijden dus moest ons er op een bepaalde plek weer uitgooien. Dat maakte niks uit want we hadden toch niet echt een plan. Als je verder moet is het raadzaam om een Bajaj te nemen, de gemotoriseerde versie van eerdergenoemde. Die kan zich nog een beetje een weg banen door het verkeer, een taxi staat gewoon vast. Ben je alleen, neem dan een Ojek, dan zit je achterop een motorfiets en ben je het snelst door de spits.

Jakarta: gaan of overslaan? Het oordeel.

Ja…wat is nou het oordeel? Als ik Jakarta vergelijk met Kuala Lumpur of Singapore dan verkies ik die laatste twee absoluut boven de hoofdstad van Indonesië. In Jakarta is gewoon minder te doen, het is hectisch, vervuild en niet overzichtelijk. Zeker met kinderen zijn steden als Kuala Lumpur en Singapore wel erg leuk om te bezoeken omdat er zoveel leuks te ondernemen is. Maar, om je eerste 2 dagen te vullen is Jakarta dan ook weer zo slecht niet. Er zijn ook nog genoeg shopping malls en musea waar je je tijd kunt spenderen maar daar hadden wij na onze lange vlucht niet meteen trek in.

Dus, mocht je onverhoopt je reis beginnen in Jakarta kun je er best wat tijd spenderen. Al met al hebben we prima dagen gehad. Mede doordat we een fijne Airbnb hadden in een rustige buitenwijk was het goed acclimatiseren hier. Absoluut een aanrader, die Airbnb! Hier hadden we een klein zwembad en het wijkje rondom onze slaapplek was rustig en we konden ‘s avonds gewoon om de hoek eten. Maar verwacht verder geen oase van rust en relaxte start als je het centrum ingaat. Het is gewoon de hectiek van de stad die je voor je kiezen krijgt.

Wil je liever rustiger beginnen, vlieg dan naar Yogyakarta (de leukste stad die we in Indonesië bezochten)  Veel leuker en relaxter! Daarover later meer. Maar dan mis je wel weer de prachtige treinreis van Jakarta naar Yogya, langs rijstvelden, vulkanen en het Javaanse platteland.

Aan het eind van onze 4 weekse trip vlogen we weer terug vanuit Jakarta. Toen hebben we besloten lekker te niksen in een hotel met zwembad. Een beetje op een gunstige plek ten opzichte van het vliegveld kwamen we uit bij Novotel Tangerang. Hier hebben we niks anders gedaan dan relaxen, lezen, zwemmen. De bedden op de Executive kamers waren enorm en heerlijk comfortabel. Pure luxe als je net 4 weken met je backpack op je rug hebt gelopen en in veel basic accomodaties hebt geslapen!

Ik ben benieuwd wie er wel eens in Jakarta is geweest en wat je ervaring was! Over een paar jaar hopen we Indonesië te bezoeken met onze kinderen. We zullen Java sowieso niet overslaan en een deel van de familie geschiedenis van mijn vriend Dennis ligt in Jakarta. Dus wie weet komen we er nog, maar dan met een écht doel! 

 

 

 

0

2 comments

  1. Leuk artikel! Tijdens onze reis zijn we ook in Jakarta geweest, daar kenden we vrij rijke locals en gingen als arme backpackers ineens naar allerlei hippe, luxe clubs en restaurants. Een bijzondere, gekke en leuke ervaring! Als je er niemand kent, lijkt twee dagen me ook wel genoeg in die stad. Ik miste vooral het groen, zoals een mooi groot park, in Jakarta.
    Stephanie onlangs geplaatst…NIEUWE PLANNEN & EEN BLOGPAUZE?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge