Hoe overleef je een vliegreis met peuter en baby? Onze ervaring + tips!

Daar gingen we dan. Zoals ieder jaar, lekker op vakantie naar Portugal. Vorig jaar nog met één dreumes. Maar nu met een peuter van nét twee en een baby van 2 maanden. Drie uur vliegen, dat moeten we toch wel overleven? Er zijn zoveel mensen die het doen,  die maken zelfs de oversteek naar het andere eind van de wereld. Hoe wij het ervan af brachten? Lees vooral even mee. 

Paklijstjes zijn gemaakt, afgestreept. Koffers gepakt, klaar voor vertrek. Oh nee, toch nog even dit mee, en dat. Extra tas. Shit, is dat wel handig? Even tellen….ja gaat wel lukken. Ik neem Jonas in de draagzak + 2 rolkoffers. Dennis neemt Tijmen in de buggy + een reistas en nog een kleine rolkoffer. Oh en wat een geluk, oma gaat een weekje mee dus die kan ook nog wat dragen. Check. Klein stukje naar het station en dan zijn we zo op Schiphol om daar de koffers te droppen en onze handen weer vrij te hebben.

Een driftbui op het perfecte moment

Was het maar zo’n feest… wat eerst niet zoveel bagage leek bleek toch echt irritant veel bagage om ‘even naar Schiphol te slepen’. Ik riep nog, dit past nooit allemaal in onze huurauto?! Dat bleek onze minste zorg (want het paste uiteraard gewoon in de huurauto). Eenmaal op Schiphol stond er een mega rij bij de balies van Transavia. What happened here…? En ja, natuuuurlijk krijgt Tijmen op dat moment een helse driftbui. Ik weet niet eens meer waarover het ging, zo onzinnig was het. We krijgen meewarige blikken van andere mensen en hopen ondertussen vurig dat deze bui zo over zal zijn.

Hoe overleef je een vliegreis met peuter en baby?

Check, check, dubbelcheck

We trotseren de lange rij en droppen zoveel mogelijk bagage. Dat mocht, want het vliegtuig zat vol, dus de handbagage die we konden missen mocht gratis in het ruim. Met onze handen enigszins vrij zijn we klaar om het volgende obstakel te tackelen: de security. Alles eruit, elektronische apparatuur, borstkolf, gekolfde flesjes melk enz. Het zweet staat ons op het voorhoofd, dit hadden we vantevoren even iets beter moeten organiseren, zodat je maar één tas hoeft door te spitten naar spul dat eruit moet.

Goed aan denken de volgende keer. Jonas moet uit de draagzak, dan moet ik door de poortjes, en krijg ik Jonas weer. Die vindt het allemaal best. Tijmen lijkt het minder leuk te vinden en weigert in zijn eentje door het poortje te lopen. Uiteindelijk lukt het en komen we ook hier zonder kleerscheuren vanaf. Ik kan je vertellen dat dit in Portugal allemaal een stuk soepeler (én sneller) ging vanwege het simpele feit dat alle gezinnen door een aparte security rij gaan waar ze er rekening mee houden dat je kleine kinderen bij je hebt. Handig en praktisch voor iedereen.

Eenmaal in de lucht blijkt het een eitje

Door alle drukte hebben we nauwelijks tijd om nog iets te drinken. En dat terwijl we er 2,5 uur vantevoren waren. Kun je je even indenken hoe druk het was. We lopen naar de Gate en Tijmen wordt enthousiast als hij alle vliegtuigen ziet staan. Aangekomen bij de Gate is het superdruk. En gek genoeg krijgen we dit keer geen voorrang bij het boarden. We hebben eerder met Transavia gevlogen en toen mochten gezinnen wel als eerste aan boord. Wat voor iedereen een stuk praktischer en sneller is, geloof me. Maar goed, in de lange rij dus. Oh jongens wat ben ik blij als ik eenmaal zit. Het duurt allemaal langer dan gehoopt. Aangekomen bij rij 20. Hé hé, we zitten! Door mijn zwangerschapsbrein moet Dennis nog wel 4 x opstaan omdat ik alle dingen die we nodig hebben verspreid in tassen heb gestopt en ik niet meer precies weet waar.. (sorry schat)!

Dan zijn we klaar voor vertrek. Jonas zit rustig om zich heen te kijken en is de állerliefste baby van de wereld. Tijmen maakt nog even wat poeha over zijn riem waar hij niet in wilt (puberdepuber…) maar we hebben wat ‘lifesavers’ achter de hand. En binnen de kortste keren zit meneer met een knijpfruitje in de ene hand en zijn andere hand swipend over de iPad (sorrynotsorry) te kijken naar Juf Roos. En zo kabbelen we een uur of 3 voort. Tussendoor nog een boekje lezen, met vliegtuigjes spelen en kleien. De jongens zijn superlief. Wonder boven wonder vloog de tijd voorbij! Jonas slaapt wat, drinkt tevreden aan de borst en heeft nergens last van. Tijdens het landen begint Tijmen wel weer te gillen over die riem (geen idee waarom), maar als dat alles is..

Hoe overleef je een vliegreis met peuter en baby?

We hebben het overleefd!

Aangekomen op Faro airport. Nu nog ‘even’ de koffers oppikken, de huurauto ophalen en dan kan de vakantie écht beginnen. Ja, dat duurt natuurlijk langer dan verwacht. Vanwege het simpele feit dat het to-taal onduidelijk is waar onze buggy zich bevindt. odd size luggage zegt meneer nummer 1. Meneer nummer 2 zegt dat ie nog bij het vliegtuig staat en meneer nummer 3 beweert dat de buggy gewoon op de bagageband komt met de rest van de bagage. Wat resulteert in een hoop heen en weer geloop totdat Dennis de buggy gespot heeft bij Odd size. Altijd meneer nummer 1 geloven dus.

Maar we zijn er. We hebben alles. En we hebben het overleefd, deze lange dag. Natuurlijk was dit niet onze eerste vliegreis met kind, maar wel onze eerste vliegreis met 2 kinderen. Is wel nét even wat anders. We analyseerden de boel even naderhand en zouden volgende keer toch wat dingen anders doen. Daarom zetten we onze tips even op een rijtje voor je, dan heb je er misschien ook wat aan.

Tips als je gaat vliegen met kleine kinderen

 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stuks bagage bij je hebt. Hoe meer handen vrij, hoe beter. Wij hadden teveel ‘losse’ dingen waardoor we niet alleen onze handen niet vrij hadden maar ook constant aan het zoeken waren naar spullen en aan het checken of alles er nog was. We dachten voordelig te doen door maar 1 koffer in te checken (prijsbewust) maar volgende keer checken we 2 grote koffers in. Less is more, geloof me! De volgende keer pak ik sowieso een stuk minder in.
 • Per maatschappij hebben ze weer andere regels over hoeveel kilo je mag meenemen voor je baby enzo, check dat vooral even vantevoren. Hier zijn de regels van Transavia en hier van KLM.
 • Stop alle spullen die je uit de bagage moet halen bij security in 1 tas of koffer, dat scheelt een hoop tijd en gedoe ter plekke. Schiphol gaat gelukkig langzaam over naar een nieuw systeem waar je niks meer uit hoeft te pakken. Bij onze vlucht naar Engeland was dat al zo, echt een verademing.
 • Wist je dat je babyvoeding en melk gewoon mee mag nemen in je handbagage? Ik had 2 gekolfde flesjes en die worden dan in een speciaal apparaat gecheckt. We hadden zelfs een flesje water mee (was ik vergeten) en dat kwam er gewoon door.
 • Mocht je nou wél zeeën van tijd hebben op Schiphol, dan zijn er voor kinderen genoeg dingen te doen. Voor de allerkleinsten is er een babycare lounge, met bedjes, verschoonkussens en zelfs de mogelijkheid om je baby te badderen (handig als hij/zij net een spuitluier tot in zijn nek heeft. Just saying..).
 • De buggy mag mee tot aan de gate. Vraag vooral even aan boord van het vliegtuig waar je hem bij het uitstappen weer kunt terugvinden. Soms staat hij namelijk al klaar, soms komt hij bij odd size, soms op de bagageband (echt, wij hebben alle opties al meegemaakt).
 • De draagzak is voor ons onmisbaar! Wij hadden zelfs een Ergobaby én een Yaro doek bij ons, dan hadden we de mogelijkheid om beide kinderen te dragen. Het is compact, je bergt het makkelijk op en je losrennende peuter kan even nergens heen.
 • Zorg dat je tijdens de reis 1 tas bij je voeten hebt liggen waar alles in zit wat je nodig hebt. Anders moet je de hele tijd opstaan en gaan zoeken. Hoop gedoe. In deze tas hadden wij een verschoonmatje met doekjes en luiers en de extra dingen voor baby en peuter (zie hieronder).
 • Voor je baby tijdens de reis: zorg voor een speentje, flesje of de borst tijdens het opstijgen en landen. Dan hebben ze hopelijk geen last van de druk. Je baby moet op schoot met een riempje aan jouw riem en gezicht naar voren tijdens stijgen en landen. Hou er rekening mee dat dat moet en ze soms streng zijn. Dan kun je dus even geen borstvoeding geven. Een extra setje kleding is altijd fijn en een grote swaddle zodat je een dekentje hebt. De airco in het vliegtuig kan zorgen voor een nare verkoudheid!
 • Voor je peuter tijdens de reis: wat speelgoedjes, een leuk boek. Ik had ook stickers en wat potjes klei ingepakt. Vooral die laatste was een hit. Tafeltje uitklappen en kleien maar. Daarna doekje erover en niemand die er last van heeft. Daarnaast bracht de iPad het nodige vertier. Heel handig is de hufterproof hoes die we hebben, onze iPad doorstaat zo menig valpartij. ; ) Verder wat eten, drinken en chantagemateriaal. Daarmee bedoel ik dus; iets waarmee je je peuter kan omkopen als hij zijn hakken in het zand zet. Haha, zo dat klinkt heel loedermoederig maar goed, af en toe mag je je kind best even omkopen vind ik zelf. Bij ons doen de beroemde knijpfruitjes het altijd goed.
 • En oh ja, het allerbelangrijkste is natuurlijk: blijf relaxed, hou je hoofd koel. Alles komt goed! ; )

We hadden amper voet aan grond gezet toen we terugkwamen uit Portugal om vervolgens 2 dagen later weer in het vliegtuig te stappen naar Newcastle voor een familiebezoek aan mijn broer en zijn gezin. Dus we konden meteen de proef op de som nemen en wat dingen anders doen. Vooral het feit dat we veel minder bagage meehadden scheelde enorm. En, nog een nieuwe tip erbij, neem voor je peuter een step mee! Of een trike! Was da? Een superhandig en compact duwwagentje. Daarover binnenkort meer! 

Heb jij gevlogen met baby, peuter of misschien wel een hele schare kinderen? Ik ben erg benieuwd naar jullie gouden tips! 

Hoe overleef je een vliegreis met peuter en baby?

1

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge