Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

In het tweede deel van de avontuurlijke week die we beleefden op Oost-Java gingen we de jungle door naar Sukamade om uit te komen bij een bijzonder schildpadden project. We eindigden bij een hotel waar we een paar uurtjes konden slapen om ons op te maken voor het volgende en laatste avontuur op Java. In deel 3 bezoeken we de spectaculaire Ijen krater.

Het is wederom midden in de nacht en aardedonker als we opstaan en ons klaarmaken voor de rit naar Kawah Ijen. Met flink wat laagjes kleding aan beginnen we onder begeleiding van onze gids en ieder een hoofdlamp de klim naar boven. Een kuitenbijter hoor, hoe langer je loopt hoe meer je t voelt. De klim omhoog duurt ongeveer anderhalf a 2 uur en is behoorlijk steil. Je gaat uiteindelijk tot zo’n 2800 meter hoogte en begint op 1850 meter. Al met al vonden wij het pittig maar goed te doen en was het weer eens wat anders, de berg op terwijl het aardedonker is. En de beloning zou later zeker komen!

De mannen met de mandjes

Tijdens het lopen worden we geregeld gepasseerd door mannetjes die mandjes op hun schouder dragen. Ze halen ons, soms zelfs op slippers (!) in met een tempo alsof ze dit iedere dag doen. En dat klopt. Deze mannen gaan wel 2 x per dag op en neer om sulfer uit de krater te halen. Ze hakken het eruit en lopen met de manden vol grote gele brokken de krater weer uit en naar beneden. Je gelooft het niet, maar ze hebben vaak zo’n 60 tot 90 kilo op hun rug aan sulfer (oftewel zwavel). Het ziet er onmenselijk zwaar uit. Onze gids vertelt dat deze mannen niet meer dan 5 cent per kilo krijgen. Het spul wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, denk aan cosmetica en de suikerindustrie.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Het Blauwe vuur

Er zijn twee redenen om zo midden in de nacht omhoog te willen lopen. Voor de zonsopkomst én voor het blauwe vuur. Dit fenomeen is alleen ’s nachts zichtbaar en wordt veroorzaakt door brandend zwavel op de bodem van de krater. Na een kleine pauze op de top maken we ons op om de krater in te gaan. Met een sjaal voor onze mond tegen de zwaveldampen beginnen we aan de supersteile afdaling. Best spannend want iedere stap die je zet moet je oppassen dat je je voet goed neerzet.

Hoe dieper je gaat, hoe heftiger de dampen worden. Onze ogen prikken en ook al zien we er inmiddels nogal bizar uit met mondkapjes op, die lucht slaat enorm op je keel. Heftig zeg, als je in deze omstandigheden moet werken. Wij gaan er eenmalig in, maar de mijnwerkers hebben hier dagelijks mee te maken, dat kan niet goed zijn voor je gezondheid. Het blauwe vuur is een bijzonder natuurverschijnsel om te zien. Bijna een soort science fiction. Omdat het verder zo donker is krijg ik het niet scherp op de foto. We kijken beneden nog wat rond maar door de lucht trekken we het nou ook weer niet heel lang om hier te blijven. We kopen bij een van de mijnwerkers enkele beeldjes gemaakt van zwavelsteen. Zo verdienen ze nog wat bij.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Zonsopkomst aan het kratermeer

Dan klimmen we weer omhoog, zodat we op tijd boven zijn voor de zonsopkomst. Onze gids weet een mooie plek waar verder niemand is en geduldig wachten we op de zon. Het is werkelijk een prachtig gezicht, ook al is het bewolkt. Hoe lichter het buiten wordt, hoe feller de kleur van het kratermeer. Dit kratermeer is trouwens de grootste ter wereld en wel 200 meter diep! Om je een voorstelling te maken van hoe gevaarlijk het zwavelzuur in dit meer is: een blik je frisdrank is binnen een kwartier helemaal opgelost. Weg. Gelukkig zijn we op gepaste afstand. Maar wat is het geweldig dat we dit kunnen zien! Als je de foto’s ziet denk je bijna dat het nep is, of extreem bewerkt, maar niets is minder waar.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Save the best (hotel) for last

We dalen weer rustig naar beneden waar de jeep staat. De wandeling is nog helemaal nieuw voor ons want vannacht zagen we amper iets. Nu nog een dik uur rijden naar ons hotel in Banyuwangi waar we onze laatste nacht op Java zullen slapen. En dat blijkt een geweldig luxe hotel. Save the best for last zullen we maar zeggen! Het Ketapang Indah Hotel heeft comfortabele kamers, een prachtige tuin met zwembad en restaurant. Na deze trip is dit echt super, even wat luxe, een goede hete douche en fijn bed. Als we door de tuin van het hotel lopen kunnen we zo Bali aan de andere kant van het water zien liggen. Bizar, als we op booking.com naar de prijs kijken zien we dat een nachtje hier amper 40 euro kost. Koopje voor deze luxe!

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

En zo komt ons prachtige avontuur op Java tot een einde. Wat een geweldig eiland is dit! De volgende dag nemen we de Ferry naar de overkant en zullen we een week op Bali spenderen. Deze trip zal ons nog lang bijblijven, en niet alleen omdat de geur van zwavel zo diep in onze kleding is getrokken. Bah wat stinkt dat!

Mocht je plannen hebben om op Java naar Kawah Ijen te gaan zorg dan voor warme kleren, het liefst laagjes zodat je later iets uit kunt doen. Je begint koud maar naar mate de ochtend komt kun je wel weer iets uit doen. Goed schoeisel is een must! We zagen mensen op slippers lopen, totaal onverantwoord. Een eigen hoofdlamp is ook fijn. En ga ten alle tijde op pad met een gids als je de krater in wilt gaan. Op eigen houtje erin gaan is echt af te raden. 

Ben jij op Java geweest? Ik ben benieuwd wat je hoogtepunten waren! Ik kan niet kiezen, ik vond alles weer op een andere manier prachtig en uniek. Hier lees je meer over mijn ervaringen op Java. 

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 3: Kawah Ijen

 

 

 

0

9 comments

  1. Ik vond Kawah IJen echt geweldig!

    Ik ben de tocht zonder gids begonnen, maar al snel raakte ik met een van de dragers aan de praat. Deze meneer bleek een van de beste gidsen die ik ooit gehad heb in Indonesië.

    Ik heb het blauwe vuur niet gezien, daar wil ik nog een keer voor terug.

  2. Super gaaf! Je had wel stuk beter weer overigens. Toen ik er was met motregen en wind die de dampen precies de kant liet waaien waar je naar beneden moest. Geen mondkapjes toen; dan overleefde je niet. Echt gasmaskers op gehad. Soms stond je 10 minuten stil met 70 graden dampen om je heen. Geen pretje. Blauw vuur net gezien. Het kan gevaarlijk zijn als de wind verkeerd staat; een Chinees is circa 5 meter naar beneden gevallen (wel overleefd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge