Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Onlangs schreef ik al een blog over Yogyakarta. Dat vond ik écht de leukste stad waar we tijdens onze reis in Indonesië zijn geweest. Dat Java nog veel meer te bieden heeft ontdekten we al snel, we beleefden een avontuurlijke week op Oost-Java en het was fantastisch! In deel 1 van 3 blogs over Oost-Java lees je meer over onze trip naar de bekendste vulkaan van Indonesië: Bromo.

Toen we nog in Nederland waren en bijna op reis gingen stippelden we onze route globaal uit. We hadden een vliegticket en de eerste twee nachten Jakarta lagen vast. Verder bedachten we dat we meer van Java wilden zien, een mooie treinreis wilden maken, een beetje relaxen op Bali en absoluut benieuwd waren naar Flores. De rest zochten we wel uit op plek van bestemming. Fijn idee, lekker vier weken op reis en alles lag nog open!

Reis op maat

En zo geschiedde. Met de Lonely Planet onder onze arm stapten we op een goede dag in Yogya een klein reisbureautje binnen. Dit reisbureautje, Satu Dunia genaamd was de uitkomst voor wat we zochten. Omdat reizen met het openbaar vervoer op Java nogal een uitdaging kan zijn besloten we dat we, voor de relatief korte tijd die we hadden (een dag of 6) dit dus te regelen via het reisbureau. We hadden bedacht dat we graag naar Bromo, Ijen en Sukamade wilden gaan en vooral die laatste is niet te bereiken met openbaar vervoer. Bij Satu Dunia waren ze erg behulpzaam en binnen no time hadden we een reis op maat samengesteld, precies naar onze wensen.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

En zo reden we met twee goedlachse mannen, een chauffeur en gids ons avontuur tegemoet. We hebben een flinke rit voor de boeg, want ondanks dat het hemelsbreed niet zo gek ver lijkt zijn de wegen op Java niet zoals bij ons. Een uur of 9 zitten we in de auto. Maar onderweg is een hoop bedrijvigheid, genoeg te zien. We lunchen ergens en rijden helemaal tot aan de voet van de berg waar we een paar uurtjes slaap kunnen pakken in een simpel hotel voor we gewekt worden voor de sunrise tour.

Magisch Mount Bromo

Rond 2.30 uur moeten we klaarstaan voor ons hotel en gaan we met een jeep waar 6 personen in passen naar boven. Je ziet geen hand voor ogen, alleen koplampen van jeeps die in een slinger omhoog rijden. Een bumpy ride van ongeveer drie kwartier later komen we aan bij t viewpoint. Hier kunnen we straks, als de zon opkomt Mount Bromo zien liggen. En…we zijn niet alleen. Serieus, volgens mij zijn we in een slinger van een paar honderd jeeps naar boven gereden. Tegenvaller? Nee hoor, op de een of andere manier weten we een plek te vinden waar we niet hutje mutje staan met die andere duizend mensen.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Het is behoorlijk koud hier boven en we moeten nog een dik uur wachten tot de zon opkomt. Iedere minuut kleurt de lucht iets blauwer en de contouren van de vulkaan zijn steeds zichtbaarder. En dan komt die prachtige gouden gloed en zien de de vulkaan in al zijn glorie beneden ons liggen. Dit is zo de moeite waard! Werkelijk ‘breathtaking’. We maken foto’s en genieten van het magische uitzicht. Rond 6 uur gaan we weer langzaam in colonne met al die jeeps naar beneden.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Surrealistisch maanlandschap

En dan door naar de voet van de vulkaan. Een giga vlakte dat ik het best kan beschrijven als maanlandschap. De jeep stopt op een punt en van daaruit kun je lopen of te paard. Gezien het grote aantal jeeps is het noodzakelijk om zoveel mogelijk kenmerken van de jeep waar je in zit te onthouden of zelfs een foto te maken. Want het kan zo maar gebeuren dat je die straks niet meer terug kan vinden!

We lopen en nemen dit surrealistische landschap rustig in ons op. Dan komen we aan de voet van de krater en moeten we nog ruim 200 trappen op tot we bij de krater zijn op 2.329 meter. Ook hier weer file lopen, maar sneller dan dit wil je toch niet gaan want je voelt het behoorlijk in je longen, die klim in de hoogte.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Eenmaal boven worden we wederom getrakteerd op een fenomenaal uitzicht. We staan recht bij de rokende krater van Bromo. Al snel hebben we door dat iedereen zich bovenaan de trap verzameld en een wandelingetje naar links zorgt ervoor dat we zo ongeveer alleen op de actieve vulkaan staan. Absoluut de moeite waard, deze trip!

Het is pas een uur of 8, maar wij hebben er al een hele dag opzitten. Tijd voor een ontbijt. En dan een lange rit voor de boeg richting ons volgende avontuur: Sukamade. Daarover meer in deel 2 van deze reeks over ons avontuur op Oost-Java!

Kijk vooral nog even naar onderstaand fotoverslag. Staat Mount Bromo op jouw bucketlist? Of ben je er misschien al geweest? Mocht je meer praktische tips willen over het bezoeken van Bromo, kijk dan eens naar dit artikel op Azië Expert.

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

Een avontuurlijke week op Oost-Java deel 1: Bromo

1

19 comments

 1. Wow wat een super ervaring lijkt me dat! Ik ben (nog) niet op Java geweest maar staat (bijna) bovenaan mijn lijst! Geweldig leuke en mooie foto’s ok…krijg helemaal zin om meteen te boeken, t’is hier ook “vlakbij” ook nog…x

  1. Ohhh ja, hoe fijn is dat! Jij hoeft niet eens de halve wereld over voor dit prachtige natuurwonder! De komende twee weken schrijf ik nog 2 blogs over Oost-Java, zooo de moeite waard! Bali is mooi hoor, maar Java is écht authentiek en puur.

 2. Wat ben ik toch blij dat wij voor een dagtocht hebben gekozen als ik de drukte zo zie! We hebben lang getwijfeld, maar het leek ons niks om te moeten vechten om een plekje. Nu waren we mooi na alle drukte op de Bromo en konden we op ons gemak rondlopen. Hoe dan ook, het is altijd indrukwekkend om rond te lopen op een actieve vulkaan.

  1. Gelukkig hadden wij (gek genoeg) toch niet zo’n last van de drukte. We hoefden in ieder geval niet te vechten om een plekje. Maar ik kan me wel voorstellen dat je voor de dagtocht gaat. Wij gingen na Bromo richting Sukamade en daar was het de rust zelve, echt wel een contrast!

 3. Poeh, wat een drukte zeg… dat vind ik altijd wat minder maar het is het ongetwijfeld waard! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Verder dan Bali ben ik tot op heden nog niet gekomen. Vorig jaar was het plan eigenlijk om naar Indo te gaan, maar toen waren de tickets opeens vet duur, dus toen hebben we voor een goedkopere bestemming gekozen. Wil graag eens terug!
  Janet | thatonetime onlangs geplaatst…7 redenen om naar Portugal te gaanMy Profile

  1. Ja grappig genoeg hadden we toch niet echt last van de drukte en konden we het gemakkelijk ‘achter’ ons laten. Na deze trip gingen we naar Sukamade (een afgelegen schildpaddenresort) en daar was het súperrustig (hier gaat mijn volgende reisblog over). Best een groot contrast maar beiden zo de moeite waard!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge