Draagzakken vergelijken: Tula x Boba x Ergobaby, welke draagzak past het beste bij ons?

Je hebt een baby. Of een peuter. En dan kom je terecht in de wondere wereld van allerhande nieuwe spullen. Kinderwagens, bedjes, flesjes, speentjes, noem maar op. En draagzakken. Wat mij betreft is een draagzak een onmisbaar item als je kleine kinderen hebt. In deze blog een vergelijking tussen de Tula, de Boba en de Ergobaby.

Welke moet je nou in vredesnaam kiezen? Want ja, de keuze is reuze. De draagzakken markt is ten opzichte van pakweg 5 of 10 jaar geleden echt zoveel beter geworden. Er zijn enorm veel ergonomische draagzakken op de markt. En dat maakt het er bepaald niet gemakkelijker op. Inmiddels zijn wij behoorlijk doorgewinterde dragers en kan ik een en ander vertellen over de drie dragers die wij in huis hebben. Om je zo misschien op weg te helpen bij het kiezen van een draagzak.

Wat is dat eigenlijk, een ergonomische draagzak?

Misschien weet je dat al lang, maar even voor de zekerheid een beknopte uitleg. Een ergonomische draagzak is een draagzak die zowel voor kind als ouder goed is. Er wordt rekening gehouden met de anatomie van de drager en het kind. Met als belangrijkste punt dat je je kind in kikkerhouding draagt (ook wel de ‘M-houding genoemd). Zo wordt de ontwikkeling van de heupen en rug van je baby niet belemmerd.

In deze blog ga ik dieper in op de drie draagzakken die wij hier thuis hebben liggen en dus uitgebreid hebben gebruikt (en nog steeds gebruiken). De Ergobaby 360 Cool Air, de Tula Toddler en de Boba X. Geen van deze draagzakken is een verkeerde keuze en ik veel opzichten hebben ze dezelfde kwaliteiten en gemakken. Per draagzak zitten kleine nuances waardoor er misschien juist een voor je uitspringt. Maar deze drie draagzakken hebben sowieso een grote gemeenschappelijke deler: dragen is een superfijne manier om je kindje dichtbij je te vervoeren. Daarnaast is het superpraktisch want je hebt je handen vrij.

De Ergobaby 360 Cool Air

Deze draagzak hebben we al sinds Tijmens geboorte in huis. Van de drie draagzakken vinden wij deze het gemakkelijkst. Dat kan ook komen doordat we hem zoveel hebben gebruikt. We weten precies wat de juiste ‘instelling’ is om hem op een comfortabele manier te gebruiken. Dennis is met zijn 1.90 m een stuk langer dan ik, maar door de soepele banden en schuifjes is hij zo weer opnieuw afgesteld als we wisselen. Het gewicht wordt door de stevige, gevoerde banden goed verdeeld.

De Ergobaby 360 Cool Air heeft als voordeel dat je hem zowel op je rug, buik (voorwaarts en naar je toe) en zijwaarts kan dragen. Dat laatste doen we nooit. Maar de andere 3 opties wel. Met het gezicht naar voren dragen moet je wel beperken tot niet al te lange periodes. Onze jongens vonden het beiden enorm leuk om zo meer te kunnen zien als ze in de draagzak zaten. Als je je kindje naar voren wilt dragen kun je de draagzak heel simpel aanpassen door twee knopen te verstellen.

Met verkleinkussen kun je de draagzak al vanaf geboorte gebruiken. Dat neemt de ‘Cool Air’ wel weg want het verkleinkussen is niet bepaald koel. Vanaf 5,5 kilo kun je deze drager zonder verkleinkussen gebruiken. In ons geval was dat al vrij snel (grote babies) dus dat was niet zo’n punt. Met het oog op zomervakanties hebben wij juist voor de ‘Cool Air’ gekozen. Ondanks dat dragen natuurlijk sowieso wel warm is biedt deze draagzak wel meer ventilatie door het mesh materiaal delen van de draagzak zijn gemaakt. De schouderbanden en heupband zijn gewoon zoals de andere draagzakken best wel dik. Dat komt omdat ze natuurlijk de juiste steun moeten bieden.

Met de Ergobaby zou je moeten kunnen doordragen tot 20 kilo. Daar ben ik het niet zo mee een. Tijmen weegt 17 kilo en met zijn gewicht en postuur zit hij écht niet meer ergonomisch in de draagzak. Daar is het zitvlak simpelweg niet breed genoeg voor. Ik zou zeggen dat deze Ergobaby 360 perfect is tot maximaal een kilo of 14 a 15. Jonas weegt rond de 11 kilo nu en de Ergobaby is nog steeds mijn favoriete keuze voor Jonas. Ik denk dat je het meest plezier hebt van deze draagzak van 3 maanden (ligt natuurlijk aan het gewicht van je baby) tot maximaal 3 jaar.

De Ergobaby 360 Cool Air koop je voor € 159,90 bij draagzak.nl

De Tula Toddler

Een enorm populaire draagzak. En dat snap ik wel. De Tula Toddler is compact, gaat lang mee en qua prints is er echt voor ieder wat wils. De Tula gaat uit van ongeveer kledingmaat 80-86 als startpunt om deze draagzak te gaan gebruiken. En je kan doordragen tot je kind ongeveer 5 is! Lekker lang! Je kunt de Tula op 2 manieren gebruiken; op je buik met het gezicht van je kind naar je toe of op je rug.

Het stof van deze draagzak is doorlopend, een groot vlak. Dat maakt hem compact om mee te nemen (je rolt hem op en vouwt hem dubbel). Ook hier fijne comfortabele schouderbanden die zorgen voor een goede verdeling. Wel vind ik de afstelschuifjes een stuk minder praktisch en soepel als die van de Erbobaby. Daardoor duurt het bij ons iets langer voor we hem juist afgesteld hebben, maar misschien is dat een kwestie van wennen. Ik heb bij de Tula ook nog steeds niet helemaal door hoe ik hem op een makkelijke manier zelf kan vastklikken. Dus dat doen we altijd even samen. Maar ja, als je alleen bent is het wel zo makkelijk als je het zelf onder de knie hebt.

In ons geval is de Tula een hele makkelijke optie als we maar één draagzak meenemen. Jonas zit nu in maat 86 (en is 16 maanden) en kan sinds kort ook in de Tula Toddler. Hij zit gezellig voorop. Maar voor Tijmen is de Tula ook perfect, hij gaat achterop. Tijdens onze citytrip in Londen hadden we naast de buggy en de Trike deze Tula altijd bij de hand. Klik-klik en weg ben je. Tijmen heeft heerlijk geslapen op Dennis zijn rug. Wel twee uur lang. Dat zou ik zelf op ten duur te zwaar vinden, maar ook ik kan Tijmen nog prima een tijdje op mijn rug dragen. Als we één enkele draagzak zouden moeten kiezen die perfect is voor onze beide jongens van 3 en 1 jaar oud zouden we zeker voor de Tula Toddler gaan.

De Tula Toddler koop je voor € 149,90 bij draagzak.nl

De Boba X

Laat ik beginnen dat ik enorm gecharmeerd ben van het design van de Boba X. Deze draagzak ziet er zo mooi uit! Dit is onze laatste aanwinst en de Boba X groeit met je mee van maat 56 tot rond maatje 92/98 (dat ze erbij zetten dat dat tot 20 kilo is snap ik niet helemaal want welk kind in maat 92 weegt 20 kilo? Zelfde verhaal als bij de Ergobaby). Dus let op, het is geen kleuterdrager zoals de Tula. Doordat je de heupband door middel van klittenband kun verstellen kan hij dus een hele tijd mee en heb je voor je kleine baby geen insert nodig. Handig! En, er zitten 2 verbreedstukken bij die je aan weerszijden vast kunt ritsen voor het draagconfort van grotere peuters.

Voor Tijmen is deze dus te klein (hij heeft maat 104/110). Maar Jonas zit er heerlijk in. Je kunt hem net als de Tula zowel op je buik als rug dragen en ook hier weer goede en comfortabele banden. De gespen gaan wat stroever maar als je ze een keer of 10 op en neer beweegt gaat dat al beter. Kwestie van tijd denk ik ook. De Boba X heeft trouwens een handig bandje met drukknoop waar je je schoudertas aan kunt hangen. Klein detail, maar wel heel handig want zo blijft je tas mooi op zn plek! Of je zou er een speeltje voor je kleine aan kunnen hangen. Ook een ritsvakje achter het klittenbandvak waar je eventueel geld of je sleutels in kunt doen.

Op dit moment is de Boba X de draagzak die we het minst snel pakken. Dat heeft er ook mee te maken dat de Ergobaby echt zo makkelijk voor ons is omdat we daar zo gewend mee zijn. Mijn voornemen is om de Boba deze zomer vaker te gaan gebruiken. Hij past ten slotte ook bij heel veel van mijn outfits. 😉 Het oog wilt ook wat! En als Jonas echt te groot is voor de Ergobaby zouden we dus deze en de Tula mee op reis nemen zodat we onze beide jongens kunnen dragen.

De Boba X koop je voor € 150 of € 160 bij draagzak.nl (ligt aan de print die je kiest)

Conclusie

Ja, wat is nou de conclusie van dit verhaal? Ik kan je geen eenzijdig advies geven. Maar ik denk dat als we op dit moment geen draagzak zouden hebben en met deze kennis en de leeftijd waar onze jongens in zitten (1 en 3 dus), we voor de Tula Toddler zouden gaan. Alledrie de draagzakken zijn enorm fijn en het is deels een kwestie van smaak en ook van wat jij comfortabel en gemakkelijk vindt.

Als je er vanwege keuzestress niet uitkomt zou ik je aanraden om eens een draagconsulent te laten komen. Toen Tijmen net geboren was hebben wij een draagconsult bij ons thuis gehad en daardoor waren we heel snel op ons gemak met het dragen van Tijmen. Ze liet ons precies zien wat we allemaal konden met onze Ergobaby en wat de juiste instellingen waren om het zo comfortabel mogelijk voor ouder en baby te maken. Maar een draagconsulent kan je ook wegwijs maken met verschillende dragers. Zodat je de juiste keuze kunt maken voor jezelf en je partner. Ook bestaan er draagbibliotheken waar je draagzakken kunt lenen. Prima manier om te testen voor je tot aankoop overgaat. Misschien heb je wel een vriendin die een fijne zak heeft die je mag testen. Mogelijkheden zat om de juiste keuze te kunnen maken!

Bovenstaande draagzakken zijn allemaal te koop bij draagzak.nl en op deze site kun je ook ontzettend veel informatie vinden die je helpen om een draagzak te kiezen. Hier kun je bijvoorbeeld meer informatie vinden over de voordelen van dragen, hoe je het beste een keuze kunt maken uit het grote aanbod en is er ook een handige maattabel. Een hele fijne webshop om je draagzak(ken) te kopen want ze hebben een enorme voorrraad en keuze, verzenden snel en zijn heel klantvriendelijk.

draagzakken vergelijken
draagzakken vergelijken

Gebruik bovenstaande foto om het artikel op te slaan op Pinterest! Op die manier kun je later nog eens teruglezen.

draagzak.nl heeft twee van de drie draagzakken beschikbaar gesteld om te reviewen voor deze blog. Ik ga alleen samenwerkingen aan als ik bij voorbaat enthousiast of nieuwsgierig ben en zal altijd mijn eigen mening geven.

3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge