De eerste loopschoentjes voor je baby, waar moet je op letten?

De allereerste loopschoentjes waar je kindje zijn of haar eerste stapjes op gaat zetten. Best een pretty big deal toch? Op zoek naar een mooi, duurzaam en goed-voor-de-voetjes paar kwam ik het merk Dusq tegen.  In deze blog vertel ik waarom goed schoeisel zo belangrijk is voor kleine voetjes, waar je op moet letten en over onze ervaring met de schoentjes van Dusq.

Jonas is bijna los. Bijna. Al een tijd loopt hij langs alles, maar steeds vaker zet hij hier en daar wat losse stapjes. Het kan dus ieder moment gebeuren dat hij zo een blokje om gaat. Grappig hoe spannend we dat (weer) vinden. Iedere keer glunder ik van trots als hij weer een paar stapjes zet.

Dat lopen is dus echt wel een dingetje, niet? Wat lijken ze ineens groot! Hup, de wijde wereld in. Thuis lopen onze jongens bijna altijd op blote voeten, maar buitenshuis hebben ze goede schoenen nodig. Je kunt beter bezuinigen op kleding dan op schoenen is mij al vaker gezegd. Zeker voor kinderen, goede loopschoenen zijn zo belangrijk.

Dusq

Waar moet je op letten bij het kopen van de eerste schoentjes?

Tot op heden waren schoenen voor Jonas echt nog niet relevant. Hoogstens slofjes om warme voeten te hebben in de winter, maar verder hadden de schoentjes die hij tot nu toe aanhad geen functie. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij die eerste loopschoentjes?

Het allerbelangrijkste is dat de schoentjes flexibel en soepel moeten zijn zodat het de ontwikkeling van de voeten niet verstoort. Babyvoeten bestaan voor een groot deel uit kraakbeen en vet. Daardoor hebben ze vaak een platte vorm. Naarmate je kindje zich verder ontwikkeld en groeit verdwijnt het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. De voeten van kleine kinderen worden sterker naarmate ze meer gaan lopen en bewegen.

Te stevige schoenen zorgen er eerder voor dat je kind zal vallen omdat ze in het begin hun tenen vaak krommen om grip te krijgen en zich op van die stevige stappers dus instabiel voelen.

Dusq

Daarnaast moet je goed op de volgende punten letten:

  • Kies de juiste maat. Spreekt voor zich zou je denken maar zorg ervoor dat het schoentje overal goed aansluit, niet alleen voor en achter, maar ook aan de zijkant.
  • Naast flexibel en soepel moeten de schoentjes wel stevig rondom de hiel zijn. Dit zorgt voor steun bij de stapjes en voorkomt omzwikken van de voeten.
  • De zool moet je minimaal goed kunnen buigen. Dit zorgt voor extra grip en zo natuurlijk mogelijke houding.
  • Ga het liefst voor leren schoentjes want die ademen het best en zorgen ervoor dat de voeten kunnen afkoelen en voorkomen kleine zweetpootjes. 🙂
  • Check de sluiting. Die moet enigzins praktisch en makkelijk zijn, maar wel strak genoeg ziten zodat de voeten van je kindje niet gaan zwabberen in de schoen. Daarnaast wel zo handig als de schoen gemakkelijk aan en uit gaat
Dusq

De first step shoes van Dusq

Op We are Pregnant in Utrecht liep ik samen met Iris (van Studio Iris van Tricht) tegen het merk Dusq aan en we vielen allebei als een blok voor de prachtige ‘first step shoes’. Ze zijn niet alleen mooi maar voldoen aan alle punten die ik hierboven noem. Gemaakt van ecologisch leer en vrij van schadelijke stoffen. Jonas stopt nog steeds alles in zijn mond dus van zijn Dusq schoentjes mag hij gerust een hapje nemen. 😉

Wat ik enorm handig vind aan deze schoentjes is dat ze door de dubbele rits (een rits aan beide kanten) helemaal opengevouwen kunnen worden. Je hebt ze echt zo aangedaan en zitten perfect om Jonas zijn voeten. Ze sluiten mooi aan en vallen niet zomaar uit. Handgemaakt in mijn favoriete land, Portugal. Echt prachtige kwaliteit, dat zie je meteen.

We hebben ze nu een paar weken in gebruik en ik kan volmondig zeggen dat ik enorm enthousiast ben over de Dusq schoentjes. Ik doe ze het liefst zonder sokken aan omdat ze dan het beste zitten. Doordat ze goed ademen en van leer zijn krijgt Jonas er geen plakvoeten in. De schoentjes zijn stevig maar tegelijk heel flexibel met een gerecyclede zool van natuurlijk rubber.

Meer van Dusq

Dusq is een jong merk en gestart door vriendinnen Louise en Linda. Ze ontwerpen spullen die ze zelf ook graag gebruiken als moeders van jonge kinderen. Gemaakt van eerlijke en duurzame materialen. En de tassen bijvoorbeeld, die groeien met je mee. De ‘family bag’ is niet alleen gemaakt voor nu, als luiertas, maar met het idee dat hij jarenlang meegaat. Hij is praktisch, ruim en daarnaast superstijlvol. Die staat sowieso op mijn wensenlijstje!

Wij geloven in blijvende herinneringen.
Daarom maken we producten die met je meegroeien, het liefst een leven lang. We geloven in betrouwbaarheid. Daarom gebruiken we sterke en eerlijke materialen


(Louise en Linda van Dusq)
Dusq
Dusq

Meer lezen over duurzame producten? Klik hier.

4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge